http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-11-18/25-miljoen-voor-zes-bredase-monumentenfoto Wijnand Nijs
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-11-18/25-miljoen-voor-zes-bredase-monumentenfoto Wijnand Nijs

Klooster Nieuwstraat in openbare verkoop

Economie

CENTRUM - Woningstichting Geertruidenberg gaat het monumentale klooster aan de Nieuwstraat in het centrum van Breda openbaar verkopen. WSG zit in geldnood en is genoodzaakt projecten te verkopen.

Recent kwamen Hermon BV 2D vastgoed nog in beeld om er een vijfsterrenhotel te vestigen. De partijen krijgen nu de kans om ook op het pand te bieden. Er zijn volgens WSG een groot aantal geïnteresseerden voor de klooster. Dat is ook de reden dat WSG het juist nu in de openbare verkoop zet.

Het complex is tot 1992 in bezit geweest van de congregatie Zusters Franciscanessen van Mariadal. De Congregatie heeft de opstallen in 1992 verkocht aan Gemeente Breda, waarna het complex is gebruikt voor studentenhuisvesting.

Begin 2007 heeft Breda de panden verkocht aan Stichting WSG die plannen ontwikkelde voor de realisatie van woningen, een galerie, een kunstcafé en expositieruimte met lichte horeca. Vanwege de financiële situatie van WSG, konden de plannen niet worden gerealiseerd.

Het klooster verkeert in zeer slechte staat. Er worden regelmatig inspecties uitgevoerd om de toestand in de gaten te houden.