Huizen en grond te koop aan de Dr. Batenburglaan in Breda. foto Erik Eggens
Huizen en grond te koop aan de Dr. Batenburglaan in Breda. foto Erik Eggens

Villa's en grond Bredase goudkust onverkocht

Economie

MASTBOS - Ze staan al een aantal jaren te koop; grote villa's en onbebouwde percelen aan de Dr. Batenburglaan in Breda. De crisis in de huizenmarkt treft ook de bovenste klasse van de markt.

De meest opmerkelijke en het huis met de hoofdprijs is de villa die bekend werd door de film 'Schatjes'. Investeerder Jan Dane uit Breda zette het enorme pand met landgoed in 2009 te koop, maar mocht nog geen nieuwe bewoners verwelkomen. Ook niet toen hij de verkoopprijs met 5 ton liet zakken.

Naast de Schatjes-villa liggen nog twee percelen van beide 4800 vierkante meter. Nu nog mini-parkjes met veel groen, maar ooit moeten daar vergelijkbare huizen verrijzen. Volgens Martin Storimans van de makelaar De Boer & Storimans staat de grond al jaren te koop. De gronden kosten per stuk 1,9 miljoen euro.

"In de huidige markt verkoop je dit soort gronden niet snel", legt Storimans uit. "Dergelijk projecten vergen een forse investering. Er moeten toch huizen op komen van een aanzienlijk aantal kubieke meters. Daarvoor is de tijd nu te onzeker. Het komt wel weer een keer."

Het bord 'te koop' prijkt ook nog bij de entree van landgoed Prinsenhoeve, de thuisbasis van het evenement Outdoor Brabant. De monumentale woonboerderij, twee Vlaamse schuren en vijf hectare grond moeten 2,3 miljoen euro opleveren. Voor zover bekend is dat nog niet gelukt.

Volgens zowel Storimans als makelaar Andrew van Liessum van Zagers & Van Liessem heeft het alles te maken met vertrouwen in de huidige woningmarkt. Als men de verkoop van villa's weer vlot wil trekken, dient men onderaan de ladder te beginnen. "Voer de startersleningen weer in", is het devies van Van Liessum.

"Voor de starters zijn er bijna geen mogelijkheden meer", zegt Van Liessum. "Ze willen graag, maar er kan momenteel erg weinig." De makelaar ziet graag dat de overheid wat maatregelen die de onzekerheid heeft ingevoerd, terugdraait. "Dat zou moeten beginnen aan de onderkant, de startersmarkt. Pas dan worden er weer deuren geopend voor de rest van de markt."

Dat zou voor de ruim 10 miljoen euro aan vastgoed en kavels aan de statige Dr. Batenburglaan betekenen dat het nog wel even te koop staat.