Nemanja Gudelj in actie tijdens de wedstrijd NAC-FC Utrecht, daags nadat de transfer naar Fiorentina afketste. foto Peter Visser
Nemanja Gudelj in actie tijdens de wedstrijd NAC-FC Utrecht, daags nadat de transfer naar Fiorentina afketste. foto Peter Visser

De wedstrijd van Neno Gudelj (foto’s)

NAC

STEENAKKER – Hij leek te vertrekken naar Fiorentina, een droomtransfer voor ‘Neno’ Gudelj. Maar de NAC-speler bleef. De clubs kwamen er niet uit. En de jongeling maakte zich ouderwets onsterfelijk door te zeggen niet voor minder dan twee miljoen euro weg te willen. Fotograaf Peter Visser richtte zijn lens op 'Neno'. Een (foto)verhaal.

Of het bedrag de doorslag gaf in de onderhandelingen, of problemen met bankgaranties, hoe het precies zat zullen we wellicht nooit te weet komen. Feit is wel dat de jonge in Breda opgegroeide Servisch jeugdinternational zich binnen 24 uur na het mislukken van een reusachtige carrièrestap moest richten op de volgende wedstrijd… voor NAC.

Het begint al met een interview voor de camera van Omroep Brabant waarin hij die uitspraak doet. Iets dat ook opgemerkt wordt door Sjoerd Mossou van het AD. “Iedere voetballer die niets van supporterssentiment begrijpt, zou dat interviewtje eens verplicht moeten terugkijken. Wat Nemanja Gudelj zegt namelijk, in al zijn eenvoud, is zo ongeveer alles wat wij vragen.”

Het is niet aan dovemansoren gericht in Breda. ‘Neno’ krijgt een warm welkom. Al tijdens de warming up gaat zijn blik naar de spandoeken. Ook de entree op het veld even later is warm. ‘FeNENOmenaal’ en Neno Eindbaos. Even verderop: Clubliefde bestaat nog.

De nummer 16 is er tijdens de wedstrijd als de kippen bij om de 1-0 van Schalk te vieren. Borst fier vooruit. Schreeuw van vreugde. Alsof er geen vet salaris aan zijn neus voorbij is gegaan. Oprecht blij voor NAC, de club waar hij al elf jaar speelt en waar zijn vader een fiks deel van zijn carrière doorbracht.

Jammer genoeg voor Neno en NAC kan de thuisploeg de voorsprong niet vasthouden. De drie belangrijke punten blijken er zaterdagavond maar twee: een voor NAC en een voor Utrecht. Gudelj lijkt het niet te kunnen geloven. Even een blik vol ongeloof, maar daarna het bedankje voor het publiek, ondanks de fluitconcerten en een handje voor de scheids.

En na de wedstrijd is de jongeling even volwassen als ervoor. “NAC kreeg de bankgarantie niet, ik begrijp dat de club niet tevreden was”, tegenover de regionale omroep. “Als je dit zo meemaakt wil je heel je leven bij NAC blijven, al wil je natuurlijk een stap maken.” Alsof hij geen twintig is, maar een gearriveerde international. Al spreekt hij geen algemeenheden, maar gewoon heldere zinnen, recht uit zijn hart, maar met verstand gesproken.

En via twitter @nemanjagudelj laat hij dat ook nog eens blijken. "Iedereeeeeen bedankt voor de mooie tweets! Heeft me echt goed gedaan! #love". Om stil van te worden.

Bekijk hier de fotoreportage van Peter Visser: Neno's wedstrijd