Afbeelding

Begroting 2013 Breda: Mes in zorg en eigen huishouden

Economie

BREDA – Ook voor het komend jaar moet het stadsbestuur aan de bak om de begroting op orde te krijgen. Daarbij wijst het college op de nog steeds de huidige economische omstandigheden en de gevolgen daarvan op de stad. Toch zijn er ook investeringen. Enkele keuzes nader verklaard.

• In 2012 werd aangekondigd fors te bezuinigen op de eigen huishouding. 1,5 miljoen euro maar liefst. Voor 2013 staat een besparing van 1 miljoen gepland.

• Door de afvalstoffentarief met 5 procent te verlagen en de OZB gelijktijdig met 6,2 procent te verhogen gaat het de gemeente er van uit extra budget vrijkomt. Het college gaat er van uit daar door de maatregel 1,5 miljoen euro wordt opgehaald.

• De zorg krijgt wederom te maken met een bezuinigingsronde. De Wmo en Mantelzorg werden de afgelopen jaren al flink gekort. Ook in 2013 worden ze niet ontzien. Het college denkt voor ruim een miljoen te kunnen besparen. Voor meer voorzieningen geldt een eigen bijdrage en de deeltaxibeleid is aangescherpt zijn enkele voorbeelden.

• De brandweerkazerne is door problemen met de constructie al jarenlang onderwerp van discussie, want wie draait op voor de kosten. Nu krijgt het gebouw eindelijk de lang verwachte opknapbeurt. Helaas voor de gemeente kost dit 1,8 miljoen euro.

• 1,9 miljoen euro trekt de gemeente uit om achterstallig onderhoud aan de wegen weg te werken. Ook worden 500 oude lichtmasten vervangen.

• Er komst extra capaciteit voor fietsers aan het nieuwe station in Breda. 700-duizend euro wordt geïnvesteerd in de uitbreiding.

• 500-duizend euro wordt beschikbaar gesteld voor gerichte impulsen in het evenementenbeleid. Het moet nog worden vastgesteld waarvoor dit bedrag wordt ingezet.