foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Zeker twee maanden geen snelle trein naar België

Politiek

BREDA/DEN HAAG - Brabant zit vanaf december zeker twee maanden zonder snelle treinverbinding met België. De NS schrapt vanaf december de Beneluxtrein.

De trein stopte ook in Roosendaal. Vanaf december moeten Brabanders die naar België of Frankrijk willen, eerst naar Rotterdam om daar over te stappen. Een ander alternatief is het zogenaamde 'boemeltje', de stoptrein die een keer per uur gaat.

Het gebrek aan een snelle treinverbinding tussen Nederlands en België duurt misschien nog wel langer dan twee maanden. De Fyra die aanvankelijk vanaf Den Haag via Breda naar Antwerpen en Brussel zou rijden, is geschrapt uit de overeenkomst over de Hoofdrail-concessie. Minister Schultz is niet akkoord gegaan met deze overeenkomst. Zij eist de opname van de verbinding tussen Den Haag en Brussel in de concessie.

NS Hispeed heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu laten weten dat zij als alternatief op korte termijn de Fyraverbinding kan opstarten tussen Breda en Antwerpen. Enige struikelblok is dat de Belgen niet akkoord zijn met de financiering van de overeenkomst. Zolang het akkoord er niet ligt, verschuift de startdatum.

De provincie en de gemeente Breda gaan de druk op minister Paul Magnette opvoeren. Beide partijen hebben brieven klaarliggen die de Belgische minister over de streep moeten trekken.

Mocht de lijn tussen Breda en Antwerpen toch het levenslicht zien, dan is de Fyradienst in ieder geval toeslagvrij.