De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden

Gevangenis mogelijk weg uit Koepel Breda

Politiek de Koepel

BREDA/DEN HAAG - De Koepelgevangenis verdwijnt mogelijk uit Breda. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die het programma Nieuwsuur in handen heeft.

Woensdagavond bracht Nieuwsuur de stukken via het programma naar buiten. Daaruit blijkt dat er voor een gevangenis in Breda geen plek meer is. Van de 29 gevangenissen zouden er in totaal 11 verdwijnen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven wil inhoudelijk niet ingaan op vragen, maar stelt wel dat er bezuinigingen worden doorgevoerd op het departement. Zijn woordvoerder meldt dat er een bezuiniging van 100-miljoen euro ligt vanuit het Lenteakkoord.

"Dat heeft onherroepelijk consequenties voor het kapitaal van onze dienst. Dat zit hem vooral in de gebouwen en het personeel", aldus de zegsman. Over het eventueel afstoten van locaties kan de woordvoerder weinig zeggen. "In het voorjaar van 2013 wordt het masterplan dat we nu opstellen naar de Tweede Kamer gestuurd."

De Boschpoort, zoals de Koepelgevangenis officieel heet, heeft plek voor ongeveer 440 gevangenen. Wat er met hen gebeurt, kan de woordvoerder evenmin verduidelijken.

Vestigingsdirecteur Roos Hamers van de Boschpoort was donderdagochtend niet bereikbaar voor een reactie.