foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

NS-directeur: ‘Fyra Breda - Antwerpen duurt nog maanden’

Politiek

BREDA – Het gaat nog maanden voordat er een Fyra vertrekt vanuit Breda naar Antwerpen. Regiodirecteur Zuid van de NS Jeroen Alting von Geusau verklaart dat tegenover het Nederlands Dagblad.

“De datum van 9 december gaan we niet halen”, zegt hij. “Mits onze minister nu fiat geeft aan het Belgische plan. De verbinding moet in de nieuwe dienstregeling worden ingepast. Dat kost tijd”, aldus Alting von Geusau tegenover het ND. Hij verwacht dat de Bredase Fyra met bestemming Antwerpen op zijn vroegst in de zomer van 2013 van start gaat.

De NS-directeur blijft bij het besluit om vanaf 9 december de Beneluxtrein te schrappen, ook al vormt die verbinding de enige Brabantse stop in het treinnetwerk naar België. “Dat vinden we als NS verschrikkelijk voor de reizigers”, legt hij uit. “Wij kunnen er niets aan doen dat er nog altijd geen Fyra rijdt van Breda naar Antwerpen.”

Minister Paul Magnette maakte eerder bekend dat de NMBS, de Belgische spoorwegen, eindelijk een handreiking deed naar de Nederlandse overheid en NS Hispeed om de Belgisch Fyra op te tuigen. Minister Schultz heeft vooralsnog niet gereageerd op het voorstel. “Het zou goed kunnen dat er een dergelijk voorstel op het ministerie ligt, maar dat kan ik niet bevestigen", aldus haar woordvoerder eerder tegenover BredaVandaag.nl.

Reizigersverenigingen Rover en TreinTramBus over de gang van zaken een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Ze vinden het niet te verteren dat de NS en de NMBS de Beneluxtrein schrapt zonder dat er een adequaat alternatief is.

Het dossier kent inmiddels een lange, enigszins pijnlijke geschiedenis. Menig landelijk, provinciaal en regionaal politicus heeft zich er al op stukgebeten.