Afbeelding

Corporatie zegt 500 nieuwe woningen wacht aan

Economie

BREDA - Er moet heel wat veranderen wil Singelveste Alleewonen de nieuwbouwprojecten weer oppakken. De Bredase corporatie maakte vrijdag bekend een aantal projecten voorlopig in de ijskast te zetten.

"Het wordt woningcorporaties op dit moment erg moeilijk gemaakt", legt directeur Harry Reininga van de corporatie uit. "Aan de ene kant moeten we straks zelf de huurtoeslag voor huurders betalen. Mogelijkheden voor huurverhogingen om dat te compenseren, zijn er beperkt. Daarbovenop komt straks dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw geen borgingen meer verstrekt voor leningen waarmee wij nieuwe woningen bouwen en bestaande huizen renoveren."

Het Waarborgfonds (WSW) stuurde de corporaties vorige week een brief waarin het aangaf dat door de onzekere financiƫle situatie borg stellen niet langer verantwoord zou zijn. Volgens Reininga heeft dat gevolgen voor projecten in die beginnen in 2014, voor projecten in 2013 zou de beslissing weinig gevolgen hebben.

Projecten die in voorbereiding waren, zet Singelveste voorlopig stil. Projecten waarvan de bouw al was begonnen, worden afgebouwd, benadrukt de directeur. In Liniekwartier, Geeren Zuid en de Haagweg gaat het om bijna 500 woningen.

Reininga hoopt dat minister Stef Blok het nieuwe beleid in het regeerakkoord kan repareren of afzwakken. "Hij heeft kennis genomen van de aanstaande problemen voor corporaties. Hij weet er dus van hij. Ik hoop dat hij dit voor 2014 heeft aangepakt."