foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Avanslezing: Levert frituurvet geld op?

Cultuur

BRABANTPARK – Als de olie op is wat doen we dan om dit te compenseren? Wat zijn de alternatieven? Het efficiënt gebruik van reststromen uit de huishoudens en de landbouw is één van de mogelijkheden.

Han van Osch bekijkt tijdens de Avans Academielezing op 12 december samen met het publiek voorbeelden uit biobased economy die bruikbaar zijn in het dagelijks leven.

Een voorbeeld is frituurvet. Nederlanders gebruiken gemiddeld 4 kilo frituurvet per jaar. Nu gaat dat vaak de gootsteen in, maar door een goede inzameling zou maximaal 18.000 ton gebruikt frituurvet kunnen worden gerecycled. En daarmee kan bijvoorbeeld biodiesel of biogas worden gemaakt, maar ook basisstoffen voor zeep en verven.

De lezing pas in de ambitie van Avans Hogeschool om op zowel onderwijs- als onderzoeksgebied een toonaangevende rol te spelen op het gebied van Biobased economy. Twee lectoren zijn inmiddels gestart met onderzoek rondom biobased products en biobased energy.

Belangstellenden voor de lezing zijn woensdag 12 december welkom. De lezing wordt gegeven aan de Hogeschoollaan 1, Breda en duurt van19.30 uur -21.00 uur. Aanmelden kan via www.avans.nl