De Grote Optocht van Breda. Genieten geblazen. foto Jorgen Janssens
De Grote Optocht van Breda. Genieten geblazen. foto Jorgen Janssens

Confettiarme optocht moet subsidiekorting BCV voorkomen

Algemeen carnaval

CENTRUM – Door optochtdeelnemers te vragen niet meer kwistig met confetti en serpentine te strooien, verwacht de stichting Bredase Carnavals Viering (BCV) een korting op haar subsidie te voorkomen.

“Van oudsher is confetti een van de zaken die bij een optocht hoort”, vertelt secretaris Frans van de Broek van de BCV. “Maar we moeten de tering naar de nering zetten. Daar waar mogelijk houden we rekening met de bezuinigingseisen van de gemeente.”

De gemeente Breda stelde vorig jaar dat verschillende evenementen een bijdrage moesten leveren aan de bezuiningingsdoelstellingen. In totaal moet er in twee jaartijd 160-duizend euro bespaard worden door de evenementen, waaronder het carnaval. Voor de carnaval van 2012 lukte het de BCV en de gemeente niet om tot een oplossing te komen.

Doordat er nu vanaf de wagens niks gegooid wordt, is de verwachting dat Breda minder tijd en dus minder geld kwijt is met opruimwerkzaamheden na de Grote Optocht op carnavalsmaandag.

In de dorpen van Breda werd afgelopen carnaval al besloten deelnemers en bezoekers te vragen hun rommel op te ruimen. In Prinsenbeek deed de carnavalsvereniging het zelf. Daar werd ook gestrooid met biologische confetti, die afbreekbaar is.

De BCV ziet de kans niet om zelf de rommel na de optocht op te ruimen. “Wat toeschouwers doen hebben we niet in de hand”, aldus Van den Broek. “maar de optocht is het visitekaartje van het carnaval in Breda. Zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers. Dat koesteren we.”