Afbeelding

Verslaafdenopvang 't IJ vanaf januari kleiner

Algemeen

BREDA - De aan de Slingerweg gelegen verslaafdenopvang 't IJ gaat krimpen. De dagopvang gaat van zestig naar veertig plaatsen, de nachtopvang van veertig naar vijftien plaatsen, zo vertelt Lieke Jansen van SMO Breda. De bedoeling is dat een deel van de verslaafde daklozen die nu worden opgevangen in 't IJ verhuist naar de nog te realiseren opvang De Vliet.

Volgens de visie van het Stedelijk Kompas richt SMO zich nu op het duurzaam huisvesten van verslaafden. "Een paar jaar terug leefde er een cultuur die het verslaafden mogelijk maakte om jarenlang in een dagopvang als 't IJ te zitten. Dat is een van de aanleidingen om 't IJ ook te verkleinen", aldus Jansen.

De opvang wordt voorlopig niet gesloten, volgens Jansen. "Dat zou alleen kunnen als er helemaal geen nieuwe cliënten meer bij kwamen en we in een ideale wereld leefden. Andere oplossingen zijn volgens ons beter, maar we houden wel een vangnet."

Een deel van de mensen die nu gebruikt maakt van 't IJ zou naar De Vliet verhuizen. "Dat gaat dan om cliënten die volgens ons daarvoor in aanmerking komen. Die krijgen vervolgens een indicering en dan kunnen ze mogelijk verhuizen. 't IJ blijft nog steeds dienst doen als verstrekkingsplek van methadon en als locatie waarvan cliënten vertrekken naar verschillende projecten."

Overigens is SMO niet de enige organisatie die clienten opvangt en/of doorverwijst naar De Vliet of andere instellingen. "Novadic Kentron en GGz Breburg kunnen dat ook doen. Wij hebben dan ook goed contact met beide organisaties."

Het is de bedoeling dat 't IJ vanaf 1 januari een verminderde capaciteit krijgt. Echter, als de rechter oordeelt dat De Vliet niet open mag, dan kunnen de mensen die nu in 't IJ verblijven daar ook niet heen. In de rechtbank betoogde Jansen dat het niet opengaan van De Vliet tot gevolg zou kunnen hebben dat er mensen op straat komen te staan. Wat de precieze gevolgen zijn, dat weet ze nog niet. "Daarvoor moeten we afwachten wat de rechter zegt. Dan kunnen we verder kijken."