Afbeelding

Breda: Alle Nederlandse wietliefhebbers weer welkom

Politiek coffeeshopbeleid

BREDA - Coffeeshops in Breda mogen vanaf 7 maart ook officieel weer alle Nederlandse inwoners verwelkomen. Breda kondigde eerder al aan niet meer te handhaven op het verplichte lidmaatschap. Als de commissie Bestuur begin maart akkoord gaat is het Bredase coffeeshopbeleid weer in lijn met het aangepaste landelijk gedoogbeleid.

Dit staat in de nota Coffeeshopbeleid@Breda 2013 die burgemeester Van der Velden gaat bespreken met de raadscommissie Bestuur. In die nota staat ook dat de invoering van de minimale afstand van 350 meter tussen coffeeshops en middelbare scholen op 1 januari 2013 niet doorgaat. Deze afstand blijft in Breda 250 meter.

Het vorig jaar aangescherpte landelijk gedoogbeleid in softdrugs is door de minister van Veiligheid en Justitie gewijzigd. “De eis dat coffeeshops alleen toegankelijk zijn voor clubleden is door de minister geschrapt en daarmee ook de eis dat een coffeeshop maximaal 2000 clubleden mag hebben”, zo stelt de gemeente.

Het is verder aan de gemeenten gelaten om te bepalen wanneer de eis dat coffeeshops alleen toegankelijk zijn voor meerderjarige ingezetenen van Nederland wordt gehandhaafd. Dit zogenoemde I-criterium is medio vorig jaar echter al opgenomen in het Bredase coffeeshopbeleid en wordt sinds 1 mei 2012 gehandhaafd. Daarin komt geen verandering, zo laat Van der Velden weten.

Verder zijn de handhavingregels in het coffeeshopbeleid aangepast. Zo is de verjaringstermijn van waarschuwingen van vijf jaar teruggebracht naar twee jaar en volgt bij de verkoop van alcohol of een te grote handelsvoorraad direct een sluiting voor 3 maanden. Hier werd voorheen eerst gewaarschuwd.