Foto Flickr/CorporatieNL
Foto Flickr/CorporatieNL

Budget voor 125 startersleningen in Breda

Algemeen

BREDA - In totaal is er de komende periode budget beschikbaar voor 125 startersleningen in Breda. 1,5 miljoen euro komt van de woningcorporaties en de gemeente Breda. Het Rijk legt per starterslening 50% van het bedrag bij. Daarvoor is landelijk 50 miljoen beschikbaar.

Als de raad 21 maart akkoord gaat, stelt de gemeente per 22 maart 2013 1 miljoen euro beschikbaar. In de gemeenteraad was eerder een meerderheid voor het herinvoeren van deze starterslening. WonenBreburg en Singelveste AlleeWonen investeren dit jaar ieder € 250.000,-. Laurentius handhaaft het restantbedrag van het reeds in 2009 gestorte budget. Het Rijk draagt voor de helft bij aan elke lening.

Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven, is blij met deze lening. Hij spreekt van een flinke impuls. “Met dit gezamenlijke fonds kunnen we weer veel starters helpen met de koop van een woning. We verwachten zo’n 125 nieuwe leningen te kunnen verstrekken. Ik hoop dat we hiermee de woningmarkt weer in beweging kunnen brengen.”

Voor de aangepaste Starterslening zijn de randvoorwaarden en leenbedragen aangescherpt, als gevolg van de evaluatie over de periode 2009-2011. Zo is het maximale aankoopbedrag vastgesteld op € 200.000 en is het maximale leenbedrag voor corporatiewoningen € 40.000 en voor particuliere woningen € 25.000.

De Starterslening geldt voor bestaande en voor nieuwe woningen. Met de regeling willen de gemeente en woningcorporaties een koopwoning bereikbaar maken voor starters. Bovendien willen ze de verkoop van koopwoningen en de doorstroming binnen de koopwoningmarkt bevorderen. Ook moet de regeling huurders stimuleren een woning te kopen, zodat er meer doorstroming komt.