Download als pdf
Download als pdf

Vanaf nu jaar wegwerkzaamheden in Breda

Algemeen wegwerkzaamheden

BREDA - De Gemeente Breda is eind vorige maand gestart met een reeks aan bouw- en/of infrastructurele
(onderhouds-)werkzaamheden in de stad. In totaal wordt er op dertien plaatsen gewerkt aan de weg, uitgesmeerd over een periode van meer dan een jaar. Omdat het in veel gevallen gaat om grotere wegen, ondervindt het verkeer hiervan hinder.

“Voordat deze werkzaamheden klaar zijn, zal bijvoorbeeld de bereikbaarheid van en naar het station en de binnenstad tijdens de bouw in ieder geval anders zijn dan normaal en in sommige gevallen tijdelijk minder dan nu”, voorspelt wethouder Bergkamp. “Ik adviseer mensen dan ook te kijken welke omleidingroutes er zijn en wat die voor gevolgen hebben voor de reistijd.”

Een deel van de activiteiten houdt verband met de ontwikkeling van Via Breda. Het gaat dan onder meer om de bouw van het nieuwe station, de aanleg van de (HOV)-busbaan, de aanleg van een nieuw viaduct over de onderdoorgang Terheijdenseweg, de aanleg van nieuwe infrastructuur, de verbetering van de buitenruimte en uitvoering van bouwplannen in het Stationskwartier en Drie Hoefijzers Noord. Daarnaast wordt in dit jaar een begin gemaakt met verschillende projecten in andere delen van de stad.

Om de bereikbaarheid van Breda op voldoende niveau te houden, worden de noodzakelijke wegafsluitingen en omleidingen van deze wegwerkzaamheden op elkaar afgestemd, aldus wethouders Bergkamp en Akinci in een toelichting. Bij de werken wordt ook rekening gehouden met de verschillende evenementen die in de stad plaats vinden.

Volgens Akinci is er een troostende gedachte. Het is na alle werkzaamheden een stuk beter. “Met de aanleg van onder andere de HOV busbaan langs het spoor, het verplaatsen van het busstation naar de noordkant van het nieuwe station en de aanleg van de Stationslaan en de pleinen bij het station zorgen niet alleen voor een optimale bereikbaarheid, maar verminderen we ook de verkeersdruk in de wijken rond het station.”

Een overzicht van de projecten (zie ook de kaart, als pdf):
- Aanpassing kruising Nieuwe Kadijk – Terheijdenseweg (februari – maart 2013);
- Asfalteren Kapittelweg (maart – april 2013)
- Aanpassing Terheijdenseweg – Terheijdenstraat – Delpratsingel – Kennedybrug (maart 2013 –
mei 2014)
- Onderhoud Graaf Hendrik III laan ( april – mei 2013)
- Aanpassing Backer en Ruebweg ter hoogte van Spinveld ( april – augustus 2013);
- Aanpassing oprit A16 bij Graaf Engelbertlaan (april – mei 2013)
- Kruispunt Ceresstraat – Doornboslaan (mei 2013)
- Onderhoud Backer en Ruebweg tussen Emerparklaan en Stulemeijerbrug (juli – augustus
2013)
- Onderhoud Dr. Struijkenstraat (riool) (juli – augustus 2013).
- Verhogen Trambrug (maart – medio 2014)
- Herinrichting Speelhuislaan
- Evenementenzone Bavelse Berg (2014)
- Aanleg HOV busbaan en fietspad langs het spoor richting Oosterhout (2014)