beeld Brabant10
beeld Brabant10

Geen proeven met gemeentelijke wietkwekerijen

Politiek

BREDA - De Gemeente Breda gaat voor alsnog geen experimenten met gemeentelijke wietkwekerijen uitvoeren. Gemeenten hebben momenteel de juridische vrijheid nog niet voor zulke proeven.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van GroenLinks. De partij stelde voor om naar Eindhovens voorbeeld ook zo’n kwekerij in Breda op te starten.

Volgens het college is dat op dit moment echter juridisch niet mogelijk. In het antwoord verwijst het naar een brief van de minister van Veiligheid en Justitie, die meldt dat gemeentelijke cannabisteelt in strijd is met internationale verdragen.

De minister gaat de plannen die verschillende gemeenten hebben op het gebied van wietteelt op een rijtje zetten en kijken wat er mogelijk is in relatie tot nationale en internationale wetgeving. Het college geeft aan de uitwerking van deze plannen af te wachten.

In de raadscommissie van 7 maart bespreekt de burgemeester de aanpassing van het lokale coffeeshopbeleid. “Indien de meerderheid van de gemeenteraad positief staat tegenover deelname aan een proef met de gereguleerde wietteelt dan zal het college dit verzoek doorgeleiden naar de minister van Veiligheid en Justitie.”