De Lutherse kerk in de Veemarktstraat in Breda wordt grond opgeknapt. foto Hinke Rutten
De Lutherse kerk in de Veemarktstraat in Breda wordt grond opgeknapt. foto Hinke Rutten

Lutheranen kunnen zich goed verstoppen

Cultuur

CENTRUM - De Evangelische Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat in Breda staat in de steigers. Nadat het gebouw in verval was geraakt, gingen de Lutheranen op zoek naar een manier om aan geld te komen. Nu ze zijn samengegaan met de Protestantse Gemeente Breda, is er genoeg budget voor de verbouwing.

In eerste instantie was de Evangelische Lutherse Kerk een schuilkerk en dat is te merken. Het pand ligt erg afgelegen van de buitenwereld. Als je langs de achterkant naar binnen gaat, kijk je tegen een woonhuis aan, de kerk is niet te herkennen. Via de voorkant, door de poort aan de Veemarktstraat, kom je op een binnentuin aan. Pas dan zie je de grote hoge ramen, het oude metselwerk en het bordje ‘Evangelische Lutherse Kerk’ boven de ingang en weet je dat het wel degelijk om een kerk gaat.

Hordeloper
Overal staan kruiwagens en gereedschappen, maar als een volleerde hordeloper stapt Rob Snijders door de kerk. Snijders doet de PR voor de Protestantse Gemeente Breda en is lid van de fusiegroep. De verbouwing is hard nodig, vertelt hij. “De steunbalken zijn aangetast door lekkage. Het dak is aan vernieuwing toe en alles was gewoon verouderd.”

In de kerk is het kruipdoor sluipdoor, zeker tijdens deze werkzaamheden. “Oh, de trap is weg, hoe komen we nu boven”, vraagt Snijders aan één van de bouwvakkers. De jongen pakt vervolgens wankele metalen trap van ongeveer 5 meter en zet hem op de plek waar je naar de bovenverdieping kan. Een gat van één bij anderhalf, daar moet je doorheen klauteren. “Hopelijk heb je geen hoogtevrees”, lacht de bouwvakker. “En pas op voor de uitstekende spijkers!”

Geen machines
De kerk is lastig te bereiken voor grote machines of wagens. “Daarom moet alles met kruiwagens en met de hand worden gedaan”, gaat Snijders verder. “Dat is lastig, maar het kan niet anders. We mogen het winkelpubliek ook niet tot last zijn, dus alle materialen moeten ‘s ochtends vroeg worden geleverd.”

Onder het pand ontdek je de echte historie van de kerk. “De kelder en crypte stammen nog uit de 15e eeuw. Alle zwart-witte tegeltjes die je hier ziet, meer dan 6000, zijn de originele tegels uit die tijd”, legt Snijders uit. “Die gaan we er ook echt niet uitslopen, deze horen bij het gebouw. De versleten exemplaren worden vervangen, maar dat zijn er slechts een stuk of 80.”

Fusie
Voor de verbouwing is 600.000 euro uitgetrokken. “Het is een monument, dus we krijgen subsidie. Maar als de Lutheranen niet waren gefuseerd met de protestanten, hadden we dit nooit rond gekregen.”

Begin juni moet het gebouw klaar zijn. De inrichting kan dan van start gaan. In september wordt de kerk, die zal functioneren als cultureel religieus centrum, officieel geopend. Maar eerst wacht de officiële fusie, 21 april in de Grote Kerk, met een feestelijke viering. Dan wordt ook de officiële acte van fusie getekend.