Binnen kijken bij De Trapkes aan de Haven. foto Wijnand Nijs
Binnen kijken bij De Trapkes aan de Haven. foto Wijnand Nijs

Trapkes: Van winkel en kantoor naar horeca

Economie

CENTRUM - De Trapkes. Winkel en de laatste jaren kantoor met daarboven een woning. Als het aan de eigenaren ligt wordt daar in de toekomst een nieuwe bestemming aan toegevoegd: restaurant en wellicht zelfs die van hotel.

“Dat zou toch prachtig zijn op deze plaats?”, zo vraagt Wilfred van Baarle, een van de eigenaren van het statige pand, zich hardop af. “Het uitzicht over de haven is uniek”, zo stelt hij. En inderdaad. Wie met zijn rug tegen de voormalige ijzerhandel staat, ziet de hele Haven voor zich liggen, inclusief het Spanjaardsgat en de Hoge Brug.

Breda ligt letterlijk aan je voeten, vanaf De Trapkes. Ondanks de prachtige locatie zijn de eigenaren naarstig op zoek naar een nieuwe gebruiker. Nu zit er tijdelijk een evenementenbureau, wachtend op een meer permanente huurder.

Er gelden echter andere tijden. “Er is veel minder vraag naar kantoren en winkelruimte”, stelt Van Baarle jr. “Vandaar dat we al een aantal jaren speelden met het idee om te kijken of hier geen horeca mag komen.”

Leegstand
Het moet een optie toevoegen aan de locatie. Want leegstand, dat past hier niet, zo vinden de eigenaren.
“Eigenlijk heeft het pand nog nooit leeggestaan”, vertelt Wilfred. Hij kan het weten. Zijn familie is al sinds 1891 eigenaar van het pand, dat inmiddels al weer een aantal jaar uitkijkt over de heropende haven.

Onlangs werd de daad bij het woord gevoegd en heeft de gemeente een restaurant bestemming toegekend en is ook de vestiging van een klein hotel mogelijk. “We zijn nu op zoek naar een ondernemer die dat aandurft”, zo vertelt hij. “Wanneer het zover is, dat kan ik niet zeggen.

IJzerhandel
Het hotelplan is dus nog onzeker, wat wel zeker is, is dat een toekomstige uitbater een pand met historie krijgt. “Mijn opa is hier in 1891 begonnen met ijzerhandel Van Baarle Van Riel”, zo vertelt Hans van Baarle, de vader van Wilfred. Die nam op zijn beurt de ijzerwarenhandel in 1960 over van zijn vader, samen met zijn zwager. “Tot halverwege jaren 80 hebben we hier gezeten met een winkel. Met de groothandel waren we in 1980 al verhuisd naar het Spinveld, naar waar nu de wasstraat van Anac is.”

Het pand, dat de bijnaam De Trapkes kreeg vanwege de verhoging ten opzichte van de straat, is eeuwenoud. Dat blijkt bij een rondleiding. In de kelder is zelfs nog een deel te zien van een van de oude stadstorens. De weg langs De Trapkes was letterlijk een van de toegangspoorten tot de stad. De ronding ervan is nog net te zien in de anderhalve meter hoge kelder, die zich schuin onder de ingang bevindt.

Details
De Trapkes kent ook ondergronds tal van details. Zoals de ingang van de oude kolenkelder en de binnenmuren die vroeger buitenmuren waren, nog voordat de haven verdween en weer terugkwam. Opslagruimte genoeg. Zo is er een manshoge kelder onder het gehele pand, waar vroeger een advocatenkantoor zijn archief stalde. Nu herinneren alleen de achtergelaten stellages daaraan.

Ook op de begane grond geschiedenis genoeg. Hier vertellen de glas in loodramen de geschiedenis van het pand. “Dat is het wapen van de familie”, vertelt Hans van Baarle. Vooral vanuit binnen is dat goed te zien. “En het gildeteken, zie je wel?” In weer een ander raam staat de datum van een van de laatste wapenfeiten.

De rondleiding maakt ook herinneringen los bij Van Baarle senior. “Ik weet niet hoeveel schaatsen we hier hebben verkocht. In de binnenstad waren we destijds de enige die schaatsen verkochten.”

Terug naar het heden. Het uitzicht over de haven is uniek. “Dat zou toch mooi zijn als je uit je hotelkamer zo over de Haven uitkijkt”, dagdroomt Van Baarle junior. Maar daarvoor moet eerst een ondernemer gevonden worden.