foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

MOTI staat voor flinke uitdaging, vindt commissie

Cultuur

BREDA - De financiële zorgen van MOTI zorgden dinsdagavond tijdens de commissievergadering voor verdeeldheid. Met de subsidie-afwijzing van het Rijk worden de problemen van het MOTI groter. Het beeldmuseum ontsloeg al de helft van het personeel maar heeft voor een zekere toekomst nog steeds extra inkomsten nodig.

De raadsleden brachten onlangs een verhelderend bezoek aan het museum. “Enerzijds zien we een museum dat iets wil uitdragen en een belangrijke nationale positie in wil nemen in de museumwereld”, stelde Arend Hardorff, “maar anderzijds horen we ook het verhaal van een worstelend museum. PvdA schrok daarvan.”

Wake-up-call
Hij stelde dat het museum heeft gefaald en noemde het schokkend dat er nu weer gemeentelijke subsidie verwacht lijkt te worden. “Het MOTI zal uit een ander vaatje moeten tappen als we leven in een tijd waarin Breda buurthuizen moet sluiten.” Hardorff wil nog meer het gevoel hebben dat het museum zelf harder werkt. “Deze discussie moet een wake-up-call zijn voor het museum.”

D66 stelt dat de gemeente waakzaam moet blijven. “Zo’n museum moet haar financiële middelen ook binnen kunnen halen buiten de gemeente om. Er moet landelijke erkenning voor zijn.” Maar volgens Paul de Beer moet er ook gekeken worden naar de actualiteit, zoals het wegvallen van de rijksfinanciering. “Het MOTI is een essentiële schakel binnen Breda’s profilering bij Brabant Culturele Hoofdstad 2018. Het is belangrijk om daaraan vast te houden, omdat er dan mogelijk hele mooie kansen komen voor het museum”, aldus De Beer.

Waard
Op de vraag van SP’er Spapens, hoeveel het MOTI waard is voor wethouder Akinci, had de wethouder een duidelijk antwoord: “Het is mij dit geld (gemeentesubsidie, red) sowieso waard. Maar alleen als u als raad nog steeds achter de eigen raadsopdracht staat. Dat wij willen meedraaien in de beeldcultuur.”

Volgens Akinci is het museum onder anderen belangrijk voor het onderwijs in de stad. “Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het St. Joost een binding heeft met Breda. Het MOTI speelt verder een belangrijke rol als het gaat om het samenbrengen van het bedrijfsleven en de culturele sector. Dat ondernemerschap is nodig en daar moeten we de komende jaren naar op zoek. Er is best nog wel wat te doen, maar ik heb wel degelijk de indruk dat er hard gewerkt wordt binnen het museum. Gun ze daar de tijd voor”, gaf Akinci de commissieleden mee. “Tenzij u denkt dat het MOTI niet meer van belang is voor Breda.”