Ruimte zat om 17.30 uur, stelt horecaondernemer Laurens Meyer. foto Laurens Meyer
Ruimte zat om 17.30 uur, stelt horecaondernemer Laurens Meyer. foto Laurens Meyer

Evaluatie over toegang binnenstad Koninginnedag

Algemeen

BREDA - De manier waarop tijdens Kongininnedag gedurende meer dan een uur alleen maar mensen de binnenstad konden verlaten en geen bezoekers het uitgaanscentrum inkonden, roept bij horecauitbaters vragen op. Dat de gehele Bredase binnenstad een afgesloten evenemententerrein was, kreeg wel bijval.

Horecaondernemer Laurens Meyer stond zelf een uur te wachten voordat hij de binnenstad in kon. Hij sprak van een ‘grof schandaal’ over hoe de maatregelen werden uitgevoerd. “Alleen maar mensen naar buiten laten gaan en niemand naar binnen dat leverde enorm irritatie op”, zo ervoer hij zelf. “Als je er tien in laat als er tien bezoekers weg zijn, dan begrijpen mensen dat. Nu hoorden ze berichten over lege terrassen op de Grote Markt.”

’Verbeterpunten
Burgemeester Van der Velden spreekt van een adequaat en zeer geslaagd verlopen Koninginnedag, zonder grote incidenten. De afsluiting was volgens hem nodig. “Op enig moment zat het intens vol, dan moet er geschakeld worden. Je moet er rekening mee houden dat ook hulpverleners naar binnen moeten kunnen.” In een evaluatie met horecaondernemers en organisatie gaat de manier waarop de binnenstad werd afgesloten zeker besproken worden. “Er zijn absoluut verbeterpunten.” Volgens een politiewoordvoerder was het de bedoeling dat er gereguleerde toegang was. “Dus mensen eruit, andere erin.”

Begrip
Meyer had ondanks de kritiek wel begrip voor de toegangscontrole. “Ik kan me voorstellen dat je wat doet, maar doe het dan wel goed. Volgens mij waren ze het overzicht totaal kwijt”, aldus de ondernemer.
Patrick van Asch (Bruxelles, Havermarkt en Parc, Grote Markt) noemde de toegangscontrole onvermijdelijk. “Daar ontkom je niet aan en in het kader van crowd control verwacht ik ook niet dat dit komend jaar anders zal gaan. Het had een positief effect op de sfeer binnen de hekken, die was super.”

Personeel en bewoners
Ook Van Asch zag de irritatie buiten de hekken. Schoonheidsfoutjes, stelde hij. “Ik heb er een positief gevoel over. Wel moet er komend jaar iets van een pasje komen voor personeel en bewoners, die werden nu ook geweigerd.” Nanda Koomans (Vulling, SamSam en ‘t Hart) sluit zich daarbij aan. “Ik moest nu mijn personeel gaan halen bij de hekken.” Burgemeester Van der Velden: “Het is zeker een leermoment hoe daarmee om te gaan.”

Kinderziektes
Koomans sprak van kinderziektes, die wellicht voortkomen uit de voorgeschiedenis. “Het meest frustrerende was de onduidelijkheid. Wij hoorden ook pas drie weken van tevoren hoe het zou gaan. De communicatie is wel een punt, maar de sfeer was super in de stad.” Punt van aandacht is ook de verdeling van de kosten, zo geeft ze aan. Die werden nu doorberekend aan de ondernemers. “Er waren toch wel wat freeriders die gewoon een barretje naar buiten schoven, zonder mee te betalen.”

Eigen drank geweerd
Doordat de binnenstad evenemententerrein was, mocht er ook geen meegebrachte drank mee naar binnen. “Dat is goed, de tassen met drank stonden nu bij de Spinola. Dat liep in andere jaren uit de hand”, aldus Meyer.

Van Asch heeft zelf al een plan voor komend jaar: eerder beginnen. “Het feest begon nu om twee uur, komend jaar gaan wij in elk geval om twaalf uur beginnen. Mijn advies is sowieso om eerder naar de stad te komen.” Hij was overigens best tevreden over de behaalde omzet. “Wij mopperen niet.” Ook Koomans was niet ontevreden.