Eigenaar Stichting Woonzorg Nederland is volop bezig met de restauratie van de Heilig Hartkerk foto Raymond Tillieu
Eigenaar Stichting Woonzorg Nederland is volop bezig met de restauratie van de Heilig Hartkerk foto Raymond Tillieu

‘Verkoop Heilig Hartkerk kwestie van weken’

Economie

ZANDBERG - Woonzorg Nederland staat op het punt de Heilig Hartkerk voor 1,6 miljoen euro te verkopen aan ontwikkelaar DimensieVier. Dat bleek tijdens de feestelijke oplevering van het eerste deel van de restauratie van de kerk, maandagmiddag.

DimensieVier onderhandelt momenteel met het ROC over de aanschaf van de achterliggende school. Die maakt onderdeel van het plan Haverman, dat na aankoop van de panden door de ontwikkelaar uitgevoerd gaat worden.

“Als we de onderhandelingen met het ROC afgerond zijn, dan gaan we met alle partijen om de tafel om te tekenen”, aldus Ger Maes van DimensieVier, die zichzelf als regisseur ziet van het door Haverman ontwikkelde plan. Dat behelst zo’n veertig energieneutrale woningen op het terrein van het ROC en een semi-openbare functie van de kerk, met onder meer een dienstencentrum en een restaurant.

Een van de handtekeningen moet komen van de gemeente Breda. Dat moet de bestemming aanpassen en een deel van de woonvoorraad toewijzen aan het gebiedsplan. “Daar staat de gemeente welwillend tegenover als de maatschappelijke waarde gediend wordt”, aldus wethouder Selcuk Akinci. Het behoud van de gehele kerk - een rijksmonument - valt daaronder, zo geeft hij aan.

De gemeente Breda stelde in het verleden 1 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie, evenals de provincie. Op een nieuwe bijdrage hoeft de toekomstige ontwikkelaar niet te rekenen, aldus Akinci. “Het toekennen van de woningvoorraad verschaft ook waarde.”

DimensieVier hoopt rond de zomer duidelijkheid te hebben over de doorgang van het plan. Als alle lichten op groen staan, kan er nog dit jaar begonnen worden met de bouw. Overigens is er nog een ander plan dat loopt, namelijk het realiseren van zorgwoningen. Daarvoor zou wel een flink deel van de kerk gesloopt moeten worden. Toekenning van de woningvoorraad is in dat geval minder voor de hand liggend, zo laat de wethouder doorschemeren.