De Gasthuispoort zoals het moet worden. Beeld Bedaux de Brouwer Architecten
De Gasthuispoort zoals het moet worden. Beeld Bedaux de Brouwer Architecten

Breda kiest: Zo wordt de Gasthuispoort (foto's)

Economie

BREDA/GOIRLE - Bedaux de Brouwer Architecten en Maas-Jacobs Vastgoed mogen de herontwikkeling van de Gasthuispoort aan de Vlaszak op zich nemen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag bekendgemaakt.

Deze combinatie was een van de drie marktpartijen die de afgelopen maanden een plan voor deze locatie uitwerkten. Bedaux de Brouwer en Maas-Jacobs hebben samen ook ’t Sas in het centrum van Breda gerealiseerd.

Volgens het college waren de plannen van de drie marktpartijen van goede kwaliteit en boden ze een eigen visie op de invulling van het gebied. De bestuurders stellen dat dit plan een kwalitatieve invulling geeft aan dit deel van de stad. Zo wordt de ingang van de Veemarktstraat verruimd tot een pleintje, komt er een nieuwe openbare binnentuin en vanuit daar een ruimere doorgang die aansluit op de looproute richting stadscentrum.

Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd. Eerst wordt het deel van de voormalige sociale dienst aangepakt, waarbij gebruik gemaakt wordt van het karkas van het pand, daarna volgt de hoek bij de Catherinastraat. Die hoek, het voormalige Hendrikspand, volgt iets later vanwege een bestemmingsplan dat nog moet worden aangepast.

In het sociale dienst-deel komen zes flexwoningen met aan de achterzijde, grenzend aan de binnentuin, drie hofwoningen en twee stadsvilla's. Deze krijgen dezelfde massa en vorm als het pand dat nu op de Veemarktstraat 58 staat. In het hogere gebouw dat zowel aan de Vlaszak als de Veemarkstraat staat komen 33 appartementen in de verschillende prijsklassen.

Op de begane grond van het grootste pand komt 1450 vierkante meter aan winkeloppervlak. De flexwoningen hebben aan de zijde van de Vlaszak ook ruimte voor een woon-werkfunctie. Onder het grote pand komen 20 parkeerplaatsen in de huidige kelder.

Het voormalige Hendrikspand krijgt 1 woning, zeven middeldure appartementen een 22 studio's danwel zorgwoningen. Voor dit pand bestaat ook nog de mogelijkheid tot een budgethotel, zoals wethouder Cees Meeuwis eerder opperde. Dat komt er alleen als er een uitbater voor gevonden kan worden. Ook hier is winkelruimte voorzien (330 vierkante meter) evenals 30 parkeerplaatsen.