Gemeenteraadsvergadering, vooraan Frans Szablewski.
Gemeenteraadsvergadering, vooraan Frans Szablewski. Ilse Lukken

Raadsvergaderingen Breda mogelijk overdag

Politiek

BREDA - De fractievoorzitters in de gemeenteraad en burgemeester Van der Velden bekijken samen hoe de raad om kan gaan met de toename van werkzaamheden. Een van de mogelijkheden is het verplaatsen van de raadsvergadering naar overdag.

De Bredase raad vergadert als sinds jaar en dag op donderdagavond. “In het fractievoorzitteroverleg wordt besproken hoe de werkzaamheden kunnen worden ingericht voor de periode na de verkiezingen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De griffie, verantwoordelijk voor de ondersteuning van de gemeenteraad, onderzoekt op dit moment de verschillende scenario’s. Paul de Beer (fractievoorzitter D66) en Miriam Haagh (fractievoorzitter PvdA) namen daartoe het initiatief.

Vergadersysteem raakt op
“Het huidige vergadersysteem is aan het opraken”, aldus De Beer. “Wij brengen heel wat uren door in het stadhuis. De verhouding vergadering en contact met de stad kan beter. We moeten minder vergaderen en meer ontmoeten.”

Het verplaatsen van de raadsvergadering naar dag in plaats van avond is daarbij een van de mogelijkheden. Een andere optie is de cyclus commissie-vergaderingen - raadsvergaderingen doorbreken, denkt de D66-voorman. “We vergaderen in Breda heel klassiek. Zaken die in de commissie beklonken zijn, worden in de raad nog eens overgedaan. Uit reacties van burgers blijkt ook dat dit niet aanspreekt. Ook in de raad zelf hoor je dat geluid.”

Begroting van een miljard
Door de verdere decentralisatie van taken van het Rijk naar de gemeenten, neemt ook de druk op de raad toe en daarmee ook de verantwoordelijkheden. Zo overstijgt de begroting van Breda komend jaar de miljard euro.

Voor veel van de 39 raadsleden in Breda is het raadswerk een betaalde bijbaan naast hun baan. Toch hoeft dat volgens Paul de Beer geen bezwaar te zijn voor het verplaatsen van vergaderingen naar de dag. “Wij krijgen een prima vergoeding voor ons raadswerk, daarmee moet het mogelijk zijn een dag of een halve dag minder te gaan werken.”

Werk
Een paar weken geleden bleek dat eerder beginnen van een raadsvergadering op dit moment voor problemen zorgt. Toen begon de vergadering om 16.00 uur vanwege de uitgebreide agenda en was een aantal raadsleden wegens verplichtingen niet aanwezig bij een belangrijke stemming over de Bavelse Berg.

“Daarom is het ook belangrijk dit nu al te regelen”, stelt de D66-fractievoorzitter. “Dan weten nieuwe raadsleden waar ze aan toe zijn en is er tijd om met werk wat te regelen.”