Afbeelding

Vakantiegangers: Camping Liesbos, dichtbij en toch ver weg

Cultuur

BREDA - Van heel ver komen 'de toeristen' Albert Nap en Sylvia van Tilborg niet. De afstand van hun staanplaats camping Liesbos naar hun huis in Etten-Leur is met de auto nog geen tien minuten. Toch voelen ze zich op de kampeerplaats in een andere wereld: "We zijn hier dichtbij en toch ver weg."

Normaal gesproken gaan Albert en Sylvia wat verder van huis op vakantie. Vaak naar zuid-Frankrijk aan de hand van een vastomlijnd plan. Of zoals vorig jaar zomer naar Egypte vlak voordat daar de vlam weer in de pan sloeg.

Vanwege een operatie aan de knie van Albert en twee puberende zonen die liever thuis blijven besloten ze dit jaar zonder draaiboek lekker in het Liesbos te gaan zitten. "Je kan wel thuis gaan zitten, maar dan heb je toch dat gezeik dat je even snel je laptop pakt en voor je het weet ben je gewoon weer aan het werk", weet Albert.

Vergeleken met de meeste andere campinggasten zijn Albert en Sylvia nog maar groentjes. Het is pas de tweede zomer dat ze naar de camping bij het bos zijn gekomen. Sylvia wijst naar een groepje vrouwen die verderop staan: "Sommige mensen komen hier al 30 jaar, die horen echt bij het meubilair. We zijn hard aan het inburgeren en dat gaat prima."

Wat helpt is dat veel mensen op de camping net als Albert een band hebben met Rotterdam: "Het is een gezellig groepje vrienden. Als je mee wilt doen is dat leuk, doe je liever iets anders is dat ook prima." De sociale controle ervaart het echtpaar dan ook als positieve aandacht.

Door het ons-kent-ons sfeertje op de camping doen Albert en Sylvia mee aan activiteiten die ze normaal niet zo snel zouden doen. "We zitten hier in een andere setting dan we normaal doen. Het is hier allemaal best burgerlijk, dan gaan we biljarten of we doen mee aan de bingo", lacht Albert licht beschamend. "Het is zo fout dat het leuk wordt!"