Afbeelding

Markt van de toekomst moet binnenstad gaan redden

Algemeen

BREDA - De markt in Breda heeft het zwaar. Er zijn steeds minder kooplui en het aantal bezoekers loopt ook terug. Om de markt weer in oude glorie ter herstellen willen de marktkooplui, de Horeca, de VVV en de gemeente nu beter gaan samenwerken. "Er zit veel oud zeer, maar dingen zijn weer bespreekbaar."

Nieuwe samenwerking leidt misschien tot een win/win situatie, dat is wat Directeur van de VVV in Breda Marlice Dreessen hoopt voor zowel de marktkooplui als de Horeca-ondernemers: "We zijn zorgvuldig op zoek naar een oplossing die zodanig is dat alle partijen elkaar gedogen." Momenteel wordt er al overleg gevoerd over de positie van de kraampjes. Nu staan alle kramen met de rug naar de kroegen en restaurants, dit zou andersom moeten zijn. Problematischer is de situatie zoals bij De Heren van Breda. Deze is tijdens de markt niet zichtbaar en moeilijk te bereiken.

Peter Dilisse, bestuurder van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel, kent het geval van de Heren van Breda: "Het is een prima ondernemer, maar voor dat probleem zullen we niet zo snel een oplossing vinden. Het is een vergunde plaats van een ambulante ondernemer, dat wisten de Heren van Breda ook toen de zaak werd gekocht." Toch is ook de marktkoopman voorzichtig positief over de gevoerde gesprekken. Volgens hem zijn alle partijen er goed van doordrongen dat ze gezamenlijk moeten optrekken: "Het gaat ook niet slecht met de markt, het gaat slecht met de hele binnenstad. Alleen samen kunnen we met een allesomvattend plan komen, dat heeft wel tijd nodig."

Dreessen beaamt dat ze nog een lange weg te gaan hebben: "Er zit oud zeer en we hebben nog een lange weg te gaan, maar dingen zijn bespreekbaar en dat is al een hele stap." Een belangrijk punt dat nog moet worden opgelost is het opruimen en het opbouwen van de terrassen. "We moeten een gulden middenweg vinden zodat beide ondernemers goed kunnen functioneren," aldus Dreessen.

Overigens moet de slechte staat van de Bredase markt volgens de VVV-directeur niet worden overdreven: "Iedereen zegt altijd dat de markten in het buitenland zo leuk zijn, maar dat is onzin. Je bent daar als toerist aan het slenteren en niet om snel even wat boodschappen te doen," zegt Dreessen. Zij hoopt dan ook dat de nieuwe opzet van de markt in combinatie met initiatieven als de biologische markt meer toeristen zal trekken.

De gemeente Breda zegt in een korte reactie blij te zijn met alle ideeën die tot nu toe naar voren zijn gerbracht. "We willen als gemeente daarover blijven meedenken en met de betrokken partijen verder praten in september. Het project is echter op dit moment nog niet concreet genoeg om er al meer over te kunnen zeggen," aldus Ton van Schijndel van de gemeente Breda.