Patrick Ernst.
Patrick Ernst.

Politieke Vraagstukken: Ernst (VVD) wil karwei afmaken

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

In deze serie legt BredaVandaag.nl de politieke partijen onder de loep. Een terugblik, een vooruitblik. Wensen, reflectie en de kijk op de verkiezingen. Wat wil politiek Breda bereiken, onder de kiezers of in de raad? Deze weken komen de fractievoorzitters aan het woord. Vandaag: Patrick Ernst, VVD.

Hoe kijkt de partij terug op afgelopen periode? Wat ging er goed, wat ging er minder goed?
“Laten we eerlijk zijn het was geen makkelijke periode. Onze wens om de lasten voor de inwoners van Breda niet verder te laten stijgen maar toch ook moeten bezuinigen is lastig. Al met al kijken we met een tevreden gevoel terug op de afgelopen periode. Het was geen makkelijke periode omdat er veel moeilijke beslissingen genomen moesten worden. Juist in tijden dat de bomen niet tot in de hemel groeien is een goede visie en leiderschap nodig. Zo hebben we meer dan 100 miljoen aan grondverliezen weten op te vangen door te bezuinigen op de uitgaven van de gemeente. Iets dat in de voorgaande periode onmogelijk leek. Toen werden de lasten zoals de OZB bij elk tekort verhoogd. Dat hebben wij deze periode niet gedaan. Veel mensen in Breda hebben het in deze tijden moeilijk. Dat beseffen wij als VVD maar al te goed. Naast de financiën is met de komst van de stadsmarinier de veiligheid in de wijken verbeterd. En kun je nu je boodschappen ook op zondag doen!
Aan de andere kant voerde de financiële situatie de druk op de besluitvorming op. Niet altijd hebben de voorstellen de behandeling en het draagvlak gehad die ze verdienden. Gelukkig snappen de meeste partijen in de stad de situatie en voelen zij zich wel serieus genomen.”

Wat verwacht de partij van de verkiezingen?
“We leven met elkaar in onzekere tijden. Aan de ene kant behoren wij tot een van de welvarendste landen ter wereld maar aan de andere kant geven we nog steeds meer uit dan dat er binnenkomt wat maakt dat mensen hun baan kunnen verliezen en maken zij zich terecht zorgen om hun toekomst. In de afgelopen periode hebben wij veel werk verzet om de gemeente niet in de weg te laten zitten wanneer dit niet nodig is en verstandig met het gemeenschapsgeld om te gaan. Zoals vele zullen merken is er nog veel werk te verzetten. We zullen, om sterker uit de crisis te komen, ondernemender moeten worden. Dan heb ik het niet alleen over ondernemers die werk creëren maar ook over de inwoners van Breda die met slimme verbindingen onze dienstverlening, zorg en verenigingsleven versterken. Daarvoor heb je een overheid nodig die ruimte geeft en stuurt op een sterke economie. De verkiezingen zullen duidelijk laten zien dat wij staan voor een kleine gemeentelijke overheid die niet met subsidies strooit en in de weg zit maar kijkt waar we als stad beter van worden. Wij vinden het niet nodig dat u voor elk wissewasje naar de gemeente moet voor een vergunning.”

Wat is iets dat niet mag blijven liggen tot na de verkiezingen?
“Werk aan Breda is nooit af. Wij zijn voor een bepaalde periode gekozen en zullen die volledige tijd benutten om verstandige dingen te doen. Wij vinden het wel belangrijk dat we voor de verkiezingen richting geven aan de woningbouwprogammering. Voor ons gevoel dreigt de stad op slot te gaan wat niet goed is als je bijvoorbeeld wil gaan verhuizen. Naast woningbouw is het Bredaas Museum en een oplossing voor de nu tijdelijke opvang van de verslaafde dak- en thuislozen punten die voor de verkiezing behandeld moeten worden.”

Wat is de boodschap die de partij graag aan de Bredase burgers wil meegeven?
“Dat het belangrijk is om aan de toekomst te blijven werken. Dat doe je onder andere door tijdens de verkiezingen te gaan stemmen. Het blijft natuurlijk lastig om in tijden waarin veel werkloosheid is, en mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en veel ondernemers en Bredanaars het moeilijk hebben vertrouwen in de toekomst te hebben. Alleen door met elkaar de schouders eronder te zetten komen we uit deze crisis. Daarbij is het creëren van banen de belangrijkste opgave voor de komende tijd. Kijk voor een gezond Breda vooral naar partijen die ook voor de langere termijn een betrouwbare visie hebben. Kortdurende impulsen lijken sympathiek maar lossen meestal niets op.”

Waarom is deze partij dé partij om Breda te vertegenwoordigen?

“Wij doen wat wij zeggen! De VVD is eerlijk in de keuzes die zij maakt. Geen subsidieslurpende projecten maar liever het afschaffen van regels zodat de mensen en ondernemers hun talenten tot recht kunnen laten komen. Liever snijden in eigen vlees dan de rekening weer bij de inwoners van Breda leggen. Ja, de VVD vraagt veel eigen initiatief van de ondernemers en de inwoners van Breda maar dat heeft ook te maken met onze filosofie. Wij geloven in de eigen kracht van mensen.”

Als u niet op de eigen partij mocht stemmen, welke zou dan omcirkelt worden met rood potlood? Waarom?
“We heten niet voor niks de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie: Vrijheid om te mogen zijn wie je bent en kunnen kiezen om te leven zoals jij wilt hoort bij de VVD. Er zijn al teveel landen waarbij er geen echte democratie is. Als ik niet op mijn eigen partij, of welke partij dan ook, zou mogen stemmen dan zou er iets serieus mis zijn met onze democratie. Ik zou dus met velen strijden voor echte democratie en pas rusten als ik weer op mijn eigen partij kon stemmen.”

De grote bonusvraag: wat is het mooiste aan de stad Breda?
“Dat is het samenspel van de mooie oude binnenstad met de Grote Kerk, de karakteristieke dorpskernen, de haven, het Begijnhof en de KMA samen met de mensen die zorgen dat de stad ook echt leeft. Dat gebeurt met de vele evenementen maar ook in de wijken waar veel vrijwilligers en mantelzorgers die zorgen voor hun naasten en actief zijn in verenigingen.”