Yvonne de Heer-Seveke, lijsttrekker. foto Perry Roovers
Yvonne de Heer-Seveke, lijsttrekker. foto Perry Roovers

Politieke Vraagstukken: Vrije blik van De Heer (Trots)

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

In deze serie legt BredaVandaag.nl de politieke partijen onder de loep. Een terugblik, een vooruitblik. Wensen, reflectie en de kijk op de verkiezingen. Wat wil politiek Breda bereiken, onder de kiezers of in de raad? Deze weken komen de fractievoorzitters aan het woord. Vandaag: Yvonne de Heer-Seveke

Hoe kijkt de partij terug op afgelopen periode? Wat ging er goed, wat ging er minder goed?
“Landelijk valt het boegbeeld weg. De naam is gewijzigd in Trots Nederland. Plaatselijk blijft het tot 19 maart 2014 TON lijst Rita Verdonk. Daarna wordt het Trots Breda. Als nieuwkomer met 1 raadslid en 1 commissielid is veel tijd gaan zitten in de voorbereidingen van de raads- en commissievergaderingen. Ook in het bijwonen van diverse wijkvergaderingen, info uren en ingaan op uitnodigingen/bijeenkomsten. Het is ons soms niet gelukt om overal aanwezig te zijn. Zeker niet wanneer activiteiten en samenzijn dezelfde tijden hebben gehad. We hebben dan een keuze moeten maken.”

Wat verwacht de partij van de verkiezingen?
“Dat meer mensen gaan kiezen en kiezen op de partij die te zien is, er is , luistert, gehoord worden en ervaren dat het niet blijft bij beloven maar daadwerkelijk doen. Om samen, met meer personen, onze opdracht goed te kunnen vervullen.”

Wat is iets dat niet mag blijven liggen tot na de verkiezingen?
“Het armoedebeleid. Armoede neemt meer en meer toe onder alle wijken van de stad. Aansluitend: Werkloosheid. Wel / niet vallen onder een uitkering. Pleiten voor voorschot dat later in enkele gevallen terugbetaald kan worden. Velen vallen zo ongelukkig onder de regels dat ze meer dan drie maanden wachten op geld voor onderhoud. Dit is de ‘de vergeten groep’. Ook de decentralisatie van met name jeugdwerk verdient helderheid. Ook moeten we negativiteit overwinnen.”

Wat is de boodschap die de partij graag aan de Bredase burgers wil meegeven?
“In gesprek blijven met elkaar (burgers en partij). Samen komen tot mogelijkheden, oplossingen voor een blijvend leefbaar Breda in deze slechte tijden. Geld blijft een rol spelen, echter niet alles hoeft in geld omgezet te worden.”

Waarom is deze partij dé partij om Breda te vertegenwoordigen?
Onze partij is los van historie, heeft volle aandacht en vrije blik op Breda. Geeft de burger aandacht. Is niet links, niet rechts maar recht vooruit. Open, transparant en toch integer.”

Als u niet op de eigen partij mocht stemmen, welke zou dan omcirkelt worden met rood potlood? Waarom?
“Mijn stem gaat dan naar een persoon binnen onze gemeenschap waarvan ik weet en vertrouw dat deze waar kan maken wat leeft, mogelijk is en moet blijven leven in onze mooie stad Breda met 100% inzet. Oog heeft voor iedereen (oud/jong/rijk/arm).”

De grote bonusvraag: wat is het mooiste aan de stad Breda?
“Dat Jong en oud samen laten zien hoe onze stad blijft bruisen. Ondanks praten over elkaar, klakkeloos de krant/media geloven (kortzichtigheid) staat bourgondisch, open Breda klaar voor een ieder. Welkom.”