Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Bredase politiek verwerpt schaliegasboringen

Politiek

BREDA – Een meerderheid van Bredase gemeenteraad heeft zich donderdagavond uitgesproken tegen de winning van schaliegas in en om Breda. Aan het college van Burgemeester en Wethouders is gevraagd om dit standpunt mee te nemen in de nog op te stellen provinciale agenda en dit door te geven aan de Tweede Kamer en de Europese Commissie.

Dit gebeurde naar aanleiding van een motie van GroenLinks, die mede werd ondertekend door D66, CDA, PvdA, Breda'97 en TON. Later stemden ook SP en TON tegen de schaliegaswinning. Zij maken zich onder anderen zorgen over de gevolgen van het winningsproces van de fossiele brandstof. Door het inbrengen van chemicaliën wordt het risico op bodemverzakking vergroot. Daarnaast zouden de chemicaliën ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.

Verder wordt opgemerkt dat het winnen van schaliegas – een fossiele brandstof – tot gevolg kan hebben dat de ontwikkeling van duurzame energiewinning hierdoor vertraging kan oplopen of zelfs tot stilstand kan komen.

De partijen herinneren het college er dan ook aan dat burgemeester en wethouders op 3 september al uitspraken dat schaliegaswinning in Breda tot nader order ongewenst is, niet in het minst omdat deze vorm van brandstofwinning geen bijdrage levert aan het streven om in 2044 Co2-neutraal te zijn als gemeente.

Samenvattend: voorlopig wil de meerderheid van de gemeenteraad geen schaliegaswinning in de gemeente, en met hen het college. De ontwikkeling van duurzame energie moet worden bevorderd. En zoals in de motie staat geschreven: 'Het gas blijft zitten zolang we het niet winnen. We verliezen dus niets door te wachten.'

Eerder gaven College en raadspartijen ook al aan kritisch te kijken naar schaliegasboringen.