Foto Janet Olde Wolbers
Foto Janet Olde Wolbers

NAC Museum wordt twee keer zo groot

NAC

STEENAKKER - Het NAC Museum wordt na de verbouwing groter dan ooit. Het museum krijgt een verdieping, waarop de passie voor NAC benadrukt wordt. Dat zegt Dimitri Ensing van het museum. Daarvoor moet nog wel tussen de tien- en twintigduizend euro ingezameld worden, liefst zaterdag in de anderhalf uur voor de wedstrijd tegen Heracles, als er gecollecteerd wordt.

Het team van het NAC Museum is druk aan het schetsen voor het museum, dat dus dubbel zo groot wordt. “Over een paar weken hopen we de tekeningen definitief te hebben”, laat Ensing weten. Samen met Ton van Etten, die ook bij de totstandkoming van het oude museum geholpen heeft, kijkt het museum naar de inrichting. “Wij zijn al snel bezig met de inrichting van alle borden, hij wijst ons op de looplijnen. Zodat de hele groep iets kan zien als je iets vertelt tijdens een rondleiding.”

Het is de bedoeling dat in het geschiedenisgedeelte op de begane grond tv-schermpjes komen. “Zodat je van de spelers die meer dan 250 wedstrijden hebben gespeeld ook fragmenten kunt terugzien, naast de foto’s”, vertelt Ensing. “Het moet uitdagend worden en interactiever.”

Op de verdieping is een filmruimte gepland en komen ook sfeerfoto’s te hangen. “We hebben ook het aankondigingsbord uit de Beatrixstraat nog, dat hopen we daar ook een plekje te geven.” Daarnaast krijgt ook het uitgebreide archief van het museum daar een plaats.

Hoe het museum precies wordt, hangt af van de donaties. “Als de tekeningen af zijn, kijken we ook wat we aan budget hebben en wat we in een keer kunnen maken.” De vrijwilligers van het museum kunnen dan ook een beroep doen op toezeggingen van het bedrijfsleven. “Waar we bijvoorbeeld tegen inkoopsprijs materiaal kunnen kopen.”

Het museum hoopt zo snel mogelijk te gaan bouwen, zodat aan het aan begin van het nieuwe seizoen open kan. Het museum, dat al maart 2002 opende, moest begin dit jaar door waterschade voor langere tijd dicht. Om weer open te kunnen, moet er - uit eigen zak - gerenoveerd worden. Vandaar de collecte en de eerdere fietsactie naar Cambuur Leeuwarden voor de eerste competitiewedstrijd van NAC.