Hybride Volvobus in Breda op de Oude Vest. foto busfoto.nl
Hybride Volvobus in Breda op de Oude Vest. foto busfoto.nl

Hybride bussen maken ‘stilletjes’ intrede in Breda

Economie

BREDA - De oplettende busfanaat had het natuurlijk al lang gezien (of gehoord). Sinds een paar weken rijdt Veolia met twee hybride bussen stadsdiensten in Breda. De bussen zijn beschikbaar gesteld door Volvo.

“We hebben daar niet zoveel ruchtbaarheid aan gegeven omdat de aanbesteding van het busvervoer loopt”, zo vertelt woordvoerder Piet van den Bosch. Niet dat dit, niet zou mogen, maar gezien de mogelijke gevoeligheid.

Eerder dit jaar besloot de provincie namelijk dat de tests van Chinese elektrische bussen in Breda moest worden stilgelegd tot eind van deze maand. Veolia zou daar mogelijk voordeel uit kunnen halen ten opzichte van andere bieders op de aanbesteding, zo oordeelde de provincie. “Die test werd ook deels betaald door de provincie, dat is met de hybridetest niet het geval, dat mag gewoon”, aldus Van den Bosch.

De bus van Volvo rijdt tot zo’n twintig kilometer per uur elektrisch, daarna neemt de diesel het over. Op dat moment - en tijdens het remmen - worden de accu’s weer opgeladen. De bus zou tot vijftig procent minder uitstoot produceren, iets dat vooral tijdens de starts en stops merkbaar is, als de bus elektrisch rijdt.

Veolia test de beide Volvo’s tot eind van dit jaar. De test met de elektrische bussen start in november weer. “De testresultaten daarvan komen via de provincie ook ter beschikking van de nieuwe vervoerder”, aldus Van den Bosch.