De VVD bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Aan de kop van de tafel lijsttrekker Patrick Ernst. Foto Wijnand Nijs
De VVD bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Aan de kop van de tafel lijsttrekker Patrick Ernst. Foto Wijnand Nijs

Vertrouwd geluid VVD in nieuw verkiezingsprogramma (video)

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - De VVD gaat de verkiezingen in met de lijn die al was ingezet: lastenverlichting, minder regels en een minder starre overheid. Het is een vertrouwd geluid van de liberalen. Toch kwam het programma anders tot stand dan in het verleden.

"Wij hebben zo'n 250 Bredase organisaties gevraagd punten aan te leveren", vertelt lijsttrekker Patrick Ernst bij de presentatie van het programma, vrijdagmorgen. Die leverden inzichten en concrete punten voor het programma. "In het verleden hielden de samenstelling van het programma binnen de VVD. Het is nu niet zo dat het een opensource programma is. We hebben de inbreng wel getoetst op onze uitgangspunten."

Een paar concrete zaken? Afschaffen van de precariorechten voor gevelreclame, weg met de toeristenbelasting en een lagere OZB. Dat laatste kan, denkt de VVD. "We hebben de laatste jaren 130 miljoen afgeboekt op het grondbedrijf, dat is opgelost door te bezuinigen. Dat zijn structurele bezuinigingen."

Gevraagd naar het kernpunt van het programma, is Ernst duidelijk. "Het begint met lagere lasten. Dat betekent een kleinere overheid en minder regels." Meerdere keren valt ook het woord vertrouwen. Vertrouwen van de overheid in de burger en ondernemers. "Wij willen een gunstig vestigingsklimaat en een overheid die samenwerkt met ondernemers."

Als het gaat over zorg, dan wil de VVD minder automatismen. Niet een voorziening, omdat iemand daar recht op heeft, maar zoeken naar verbindingen. "Maar als je het niet kunt betalen, dan moet je bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand geholpen kunnen worden."

Dat de stad voor uitdagingen staat, erkent Ernst. Bijvoorbeeld bij de rechtbank en het belastingkantoor in Fellenoord. "Daar zit zeker zorg. Zaak is daar met de stad te onderzoeken wat je met transitiemanagement kunt bereiken. Kijken waar de behoeftes liggen." Raadslid Boaz Adank vult aan: "Er is behoefte aan studentenwoningen, strikt genomen mag dat niet in de rechtbank aan de Sluissingel. Dan moet de overheid daar naar kijken met een positieve houding. Niet nee, mits, maar ja hoe."

Over gebieden die van de Rijksoverheid zijn, zoals de Koepel en militaire terreinen aan de Fellenoordstraat, is Ernst duidelijk. "Natuurlijk is dit een opgave voor de stad, maar laten we het probleem zeker daar laten. Dat is niet een taak van de stad om dat op te lossen."