De ingang naar de parkeerplaats bij Winkelcentrum De Donk met links het kantoor van de politie en rechts het bord dat cursisten wijst op het parkeerbeleid. foto Wijnand Nijs
De ingang naar de parkeerplaats bij Winkelcentrum De Donk met links het kantoor van de politie en rechts het bord dat cursisten wijst op het parkeerbeleid. foto Wijnand Nijs

WC de Donk baalt van parkerende politiecursisten

Economie

HAAGSE BEEMDEN - De ondernemers van Winkelcentrum De Donk balen van het parkeergedrag van politiecursisten. Die komen vanuit de regio West-Brabant naar het opleidingsgebouw dat vlakbij het winkelcentrum staat en parkeren hun auto bij het Winkelcentrum.

“Wij bevinden ons met het winkelcentrum in een hevige concurrentiestrijd”, zo vertelt Huub Miegielsen, voorzitter van de winkeliersvereniging. “Dan is dit niet prettig. Als onze klanten een volle parkeerplaats aantreffen, dan rijden ze door.” Volgens Miegielsen lopen ondernemers daardoor ook omzet mis.

Het probleem is bij de gemeente bekend. “Wij hebben contact hierover gehad met de korpsleiding, daarom is er ook een bord geplaatst”, aldus de woordvoerder van de gemeente. Op dat bord staat dat het terrein bedoeld is voor klanten van het centrum en niet voor cursisten. “Meer kunnen wij niet doen. Het blijft openbaar terrein.”

De politie attendeert cursisten volgens de gemeentewoordvoerder uitgebreid op waar te parkeren: namelijk op het parkeerterrein aan de Mijkenbroek, tweehonderd meter verderop. “Dat staat op de uitnodigingen en wordt ook bij de start van de cursussen benadrukt.” Miegielsen beaamt dat. Ook dat de gemeente goed meedenkt. “Alleen helpt dat onvoldoende en zijn we er nu al twee jaar over aan het praten.” Volgens de gemeentewoordvoerder had een blauwe zone een oplossing kunnen bieden. “Alleen is dat idee verworpen door de bewoners.”

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat er naast de genoemde maatregelen weinig meer mogelijk is, al erkent de politie de problematiek. “De meeste cursisten houden zich er ook aan en we hebben ook het idee dat het beter gaat.” Volgens hem kan het zijn dat cursisten die meerdere dagen komen, wel eens dichterbij willen parkeren. Zij worden daar ook op aangesproken. “Maar het blijft openbare weg, en de cursisten komen ook met hun privéauto. Bovendien lopen ze in de pauze ook naar het winkelcentrum.”

In het gebouw aan de Essendonk komen politiemensen uit de regio voor één- of meerdaagse bijscholingscursussen. Volgens de politiewoordvoerder gaat het gemiddeld om dertig tot veertig cursisten per dag. “Soms meer, soms helemaal geen.”