Start van de bouw nieuwe wijk Waterdonken. foto Janet Olde Wolbers
Start van de bouw nieuwe wijk Waterdonken. foto Janet Olde Wolbers

Bewoners Waterdonken overwegen gang Raad van State

Algemeen

WATERDONKEN - Bewoners van de Lange Weide overwegen een gang naar de Raad van State. Aanleiding hiervoor is het bestemmingplan dat door de gemeenteraad gewijzigd is, wat tot gevolg heeft dat hun auto-luwe wijk dat karakter niet kan behouden.

Na goedkeuring van de bestemmingsplanwijziging vorige week donderdag, ligt het plan vanaf 21 november zes weken ter inzage. In die periode kunnen er zienswijzes - of ook wel bezwaren - worden ingediend. De bewoners van de Lange Weide hebben rechtsbijstand ingeschakeld voor advies en overwegen de verschillende mogelijke stappen.

Bewoner en actievoerder John van der Walle snapt enerzijds de keus van de gemeenteraad. “Natuurlijk, de economie speelt ook mee. Dat kunnen wij best begrijpen. Maar wij wilden graag dat de gemeenteraad deze keuze zou uitstellen, want volgens ons is de vraag naar de woningen die in lijn zijn met het karakter van de wijk weer aan het aantrekken. Wat ons betreft hebben ze dat iets te makkelijk afgedaan.”

De wijkbewoners wilden namelijk dat het besluit zes weken werd uitgesteld, zodat er nog een marktonderzoek gedaan kon worden. De huidige tweehonderd woningen hebben een inpandige garage, wat de wijk een autoluw karakter geeft. Dit gaat, als het laatst vastgestelde bestemmingsplan doorgang vindt, veranderen. De gemeenteraad was van mening dat de uitstelperiode geen ander beeld zou opleveren.

“Terwijl wij denken dat we binnen twee of drie weken al resultaat kunnen hebben. We willen ons niet opstellen als vervelende bewoners. Als dat onderzoek was uitgevoerd en het had geen ander beeld gebracht, dan hadden we ons daarbij neergeld”, aldus Van der Walle. De bewoner spreekt nog wel waardering uit voor Fractie BOB, Leefbaar Breda en Breda’97, die zich tijdens de gemeenteraadsvergadering hard hebben gemaakt voor het uitstellen van de beslissing. BOB vroeg zelfs een hoofdelijke stemming aan.