Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Commissie voor ondernemersfondsbelasting Prinsenbeek

Politiek

BREDA/PRINSENBEEK - De raadscommissie Economie is voor het invoeren van een reclamebelasting voor ondernemers in Prinsenbeek per 1 januari 2014. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de Ondernemingsvereniging Prinsenbeek (OVP) en is bedoeld voor het ondernemersfonds Prinsenbeek. De ondernemingsvereniging is zelf met dit voorstel gekomen.

Deze heffing fungeert als vaste, jaarlijkse bijdrage van alle ondernemers in het centrumgebied aan het ondernemersfonds. Uit dit fonds kunnen dan investeringen worden gedaan in het Prinsenbeekse centrum. Dit moet dan weer extra consumenten opleveren, waar de ondernemers op hun beurt van profiteren.

De meeste partijen zijn positief het voorstel. Peter Bakker van GroenLinks noemt het een ‘mooi voorbeeld van hoe het ook kan tussen ondernemers’. D66’er Mieke Nuijen geeft aan dat het goed is dat het gezamenlijk belang boven het individueel belang wordt gesteld en Ruth Giebels (PvdA) wil Prinsenbeek prijzen voor hun intitiatief. “Ik stel voor dat we ook goed kijken hoe we dit in Breda kunnen uitrollen.”

De hoogte van de belasting wordt gebaseerd op de WOZ-waarde, die wordt gekoppeld aan een tarief waarbij de minimumbijdrage 300,- euro per jaar bedraagt en de maximumbijdrage 750,- euro. De jaarlijkse opbrengst van de belasting is begroot op 40.000,- euro.

Bij sommige partijen heerste er terughoudendheid. Dat ging voornamelijk over hoe de belasting wordt verdeeld. Inspreker Michael de Natris van biercafé Pallieter maakte bezwaar. “Dit houdt in dat de kleinste ondernemer met maar 12 vierkante meter aan oppervlakte 300,- euro betaalt, maar de C1000, met misschien wel 2000 vierkante meter, 750,-. Dat lijkt me een hele scheve verhouding. Daarnaast hebben we het recht op vereniging, niet de plicht. Voor mij werkt dit niet.”

Die zorg deelde ook SP’er Patrick van Lunteren. John Stubenitsky van Leefbaar Breda zette zijn twijfels bij het draagvlak voor het voorstel. “Van de ondernemers in Prinsenbeek is zeventig procent komen stemmen, en van die zeventig procent heeft 67 procent voor het voorstel gestemd. Dat is dus maar 43 procent, en een minderheid.”

Hanneke van Maanen (VVD) bracht daar tegenin dat de dertig procent die niet gestemd heeft zelf die keuze heeft gemaakt. “En wie zwijgt stemt toe. Voor ons is het draagvlak groot genoeg.” Diezelfde mening had ook wethouder Economie Cees Meeuwis. Er waren nog enkele zorgen over of er voor het juiste model was gekozen, maar uiteindelijk was een meerderheid van de commissie positief over het voorstel.