Afbeelding

Commissie: 'Meer duidelijkheid Achter de Lange Stallen'

Politiek

BREDA - In de raadscommissievergadering Economie donderdagavond werd duidelijk dat er nog steeds twijfel is over nieuwbouwproject Achter de Lange Stallen (ADLS). De meeste partijen zijn positief, maar willen meer zekerheid op een positieve uitkkomst voor Breda. Wat heerst is de stelling ‘Ja, mits...’ er goed flankerend beleid is.

Het project Achter de Lange Stallen zal ongeveer 170 miljoen euro gaan kosten en zou 19.000 vierkante winkelmeters toevoegen aan de stad. De angst bij de commissie is dat de nieuwe winkelruimte gaat zorgen voor veel leegstand in het stadshart, ondanks het ‘flankerend beleid’.

'Mitsen en maren'
Een meerderheid binnen de commissie is dus voor uitvoering van het plan, mits de ‘mitsen’ goed worden uitgewerkt. In de second opinion van onderzoeker Gianotten staan meerdere voorwaarden waar het plan aan zou moeten voldoen. Uit de raadscommissie was duidelijk te horen dat het college goed flankerend beleid moest ontwikkelen dat past bij deze voorwaarden. BredaVandaag.nl schreef hier al eerder over; hier is dat terug te lezen. Zo moet onder andere de helft van het winkeloppervlak verhuurd zijn voordat er gebouwd kan worden. Later werden deze voorwaarden door Meeuwis nog aangescherpt. Zo krijgt Breda een veto als het gaat om welke winkels er mogen komen.

Wethouder Cees Meeuwis zei toe die voorwaarden over te nemen, maar vroeg de commissie om vooral ook een keuze te maken. “Zonder ‘ja’ kunnen we niet verder. Dit is het eerste moment om te beslissen of we het wel of niet doen. Als we het doen, zijn de voorwaarden heel belangrijk. Die komen uit de visie binnenstad, zijn niet onbelangrijk en ik neem ze mee naar de onderhandelingstafel”, verzekerde hij de commissieleden. Meeuwis gelooft in het plan en is positief gestemd.

'Positiviteit, maar ook zorg'
De huidige visie werd door de meeste partijen acceptabel bevonden, maar vooral op punten als leegstand, parkeerbeleid en beleid omtrent de aanloopstraten stuit het plan op zorgen. Een groot punt van zorg was de onomkeerbaarheid; partijen vrezen vast te zitten aan het project als er nu een besluit genomen moet worden. Zolang de eerdere zorgpunten niet volledig geregeld zijn, zijn partijen daar angstig voor.

Linda van Beek (CDA): “We moeten weten waar we in stappen. Een principebesluit kan leiden een overeenkomst voor ‘ja’, wat weer juridische en financiële gevolgen kan hebben. Daarover heerst er twijfel. Als raad moeten we kunnen bepalen wat de overeenkomst in gaat houden.”

“Onder de gestelde voorwaarden kan akkoord gegaan worden met de beslissing”, reageerde wethouder Meeuwis. “Daarna gaan we toetsen of die voorwaarden behaald zijn of kunnen worden. Als overheid moeten we een betrouwbare onderhandelingspartner zijn. Als we nu geen ‘ja’ zeggen, is dat omdat we nog ‘nee’ willen kunnen zeggen. Dat wordt dus ‘Ja, mits”. ‘Mits’ is vastgelegd in die voorwaarden, dus je kunt gaan onderhandelen. Het eindoordeel ligt bij de gemeenteraad, dus dat leggen we uiteindelijk terug bij de raad.”

SP: 'Met Achter de Lange Stallen maken we een nieuwe puist aan leegstand'
Dat viel bij verschillende partijen in goede aarde. Niet bij de SP, die van mening is dat Achter de Lange Stallen niet met de Bavelse Berg in één stad past. “Dat gaat ten koste van de stad, onderstreepte ook Gianotten”, stelde Patrick van Lunteren. “Het onderzoek geeft geen enkel serieus antwoorden op bezwaren. De randvoorwaarden zijn loze beloftes, met een broodmager verhaal dat eronder ligt. In heel Nederland gaat het minder met de retail, maar hier willen we extra winkelmeters", aldus Van Lunteren. De SP ziet niet in hoe ADLS goed kan landen in Breda.

Wat er nog moet gebeuren
GroenLinks gaf aan nog niet volledig overtuigd te zijn, meer duidelijkheid te willen en op zoek te gaan naar een manier waarop het financiële risico tot een definitief groen licht bij de ontwikkelaar ligt. PvdA wilde een duidelijk tijdspad en een strakke controle op het project. Breda’97 neemt graag een beslissing, maar is wel voorstander van een voortgangsrapportage. Ook het CDA wilde meer zaken vastgelegd hebben.

Wethouder Meeuwis concludeerde: “We kunnen straks kiezen voor alles wat we kunnen krijgen, of stoppen om iets wat we nooit kunnen hebben. Het moet sowieso een breed gedragen beslissing zijn. Als ik u als commissie hoor, dan willen we het wel, maar niet zonder voorwaarden. Dat snap ik. Met voorwaarden is het een kans, anders is het een risico.”

Donderdag 19 december komt het onderwerp in de raadsvergadering ter sprake.