Afbeelding

Seppe wordt Breda International Airport

Economie

BREDA - De naam klinkt alsof de charters en lijnvluchten met duizenden toeristen richting Ibiza en andere zonnige oorden op het punt van vertrekken staan: Breda International Airport. Dat is namelijk de naam van vliegveld Seppe vanaf 1 maart aanstaande.

Omwonenden hoeven niet bang te zijn. “We blijven ongeveer net zoveel vluchten afhandelen als nu”, vertelt mede-eigenaar Stef Have. Het vliegveld mag bovendien maar toestellen ontvangen tot 6000 kilo en ongeveer achttien passagiers

De voornaamste klanten blijven privéjets en zakenvluchten. “Die komen wel uit de wijde regio. Bijna dagelijks komen er vluchten uit het buitenland, zelfs van buiten het Schengengebied”, aldus Have.

De naamgeving moet het vliegveld wel duidelijker op de kaart zetten. “Seppe zegt een Belg niks, Breda wel”, vat de Have het samen. “Het past ook in een trend. Eelde heet sinds een paar jaar Groningen, Zestienhoven werd Rotterdam The Hague Airport.”

De naamwijziging gaat gelijk op met de bouw van een strook panden langs tussen de start-landingsbaan en de A58. Daar komen 20 hangars/loodsen van 1200 vierkante meter met een kleine kantoorruimte. “Met de eerste fase van acht zijn we begonnen, die zijn ook al bijna allemaal gevuld.” De plannen hiervoor stammen al uit 2012. "Maar nu zijn bijna alle bezwaren ongegrond verklaard."

De bedrijven die zich er nu gevestigd hebben, zijn gelinkt aan de luchtvaart. Een pilotenopleiding, een importeur van vliegtuigonderdeel, een bedrijf dat reclamevluchten maakt. “Je kunt het gebruiken als loods, maar ook om je vliegtuig in te stallen.”

Have geeft aan dat Breda toegezegd heeft het vliegveld te gebruiken in de profilering van de stad. “Bijvoorbeeld relatienetwerken in ons terminalgebouw.” Dat gebouw moet er in 2015 staan. De eerste acht hangers rond komende zomer.

Het vliegveld is volgens Have een prima alternatief voor zakenvluchten. “Je zit net zo snel op Texel als in Londen vanaf Breda International Airport”, vertelt Have. En die kosten? “Duizend euro voor een retourvlucht van vier personen.”