foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Vijf op Vrijdag: Meeuwis: 'Ik ben trots vóór de stad'

Algemeen

BREDA – De donkere dagen voor kerst worden altijd gekenmerkt door een afwisseling. De straten zijn donker, maar overal is vrolijke feestverlichting te zien. In het nieuws van de afgelopen week was dat niet anders. De Volkskrant berichtte over een ex-CIA-baas die klokkenluider Edward Snowden het liefst op zou hangen. Donker nieuws. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes lag zwaar onder vuur vanwege zijn buitenechtelijke escapades. Voor hem heel donker. Lichtpuntjes waren de elektrische bussen die volgend jaar in Breda gaan rijden en het project Achter de Lange Stallen dat een voorlopige ‘ja’ kreeg van de gemeenteraad. En daarnaast is het natuurlijk Kerst.

Hoe staat u in de zaak Edward Snowden? Een voormalige CIA-baas vond deze week dat de klokkenluider opgehangen zou moeten worden. Wat denkt u?
“Ik sta daar erg dubbel in. Als je vanuit je functie, tijdens je werk, vertrouwelijke informatie krijgt, dan vind ik niet dat je dat vanuit je eigen moreel bezwaar wereldkundig moet maken. Dat kan niet zomaar. Ik denk ook niet dat de wereld er veiliger van wordt als je zulke informatie naar eigen inzicht publiceert. Er wordt alleen maar bevestigd wat mensen al wisten, alleen de manier waarop het plaatsvindt is nieuw.
Wel vind ik dat iedereen eigenlijk altijd een eigen afweging moet kunnen mogen maken. Ze moeten hem zeker niet ophangen.

De zaak Onno Hoes is veelvuldig in de media geweest. Wat vindt u daarvan?
“Het privéleven van een persoon is een privé-aangelegenheid. Ik denk dat hij vooral een goed gesprek met zijn partner moet gaan voeren. Het interesseert me eigenlijk ook vrij weinig. Ik begrijp de fascinatie voor dergelijke onderwerpen ook nooit zo goed. Wat ik wel weer interessant vond is dat hij blijkbaar zijn excuses aanbood door te zeggen dat hij dronken was. Ik vind wel dat je als burgemeester – mits je in functie bent – niet zomaar dronken kunt zijn. Maar zolang het geen effect heeft op zijn werk, blijft het in mijn ogen een privé-kwestie. Het is niet alsof hij de pastoor of bisschop van Maastricht is. Dan was het een ander verhaal geweest.”

De elektrische bussen hebben dit jaar al gereden in Breda. Vanaf 2015 wordt er een pilot gedraaid met 34 van die bussen. Is dat goed nieuws?
“Voor de hele wereld zal het vast geen enorme impact hebben. Maar ik heb ook geleerd dat als iedereen zo denkt, er nooit iets verandert. Het is zeker goed voor de stad, we willen immers dat die schoon is. Daarnaast draagt het bij aan onze CO2-doelstellingen. Wat dat betreft is het een prima idee, zeker als ik aan mijn kinderen en de toekomst denk.”

Achter de Lange Stallen heeft een belangrijk punt bereikt. Bent u blij?
“Ik denk dat we een heel erg verstandig besluit hebben genomen. Dat is gebeurd op de juiste manier en met de juiste voorwaarden. Het is in mijn ogen een historisch besluit, want we hebben de toekomst van de stad veranderd in de positieve zin. Ik ben wel erg trots ook, vóór de stad. Het is een hoogtepunt. Over de Lange Stallen zal nog vaak gesproken worden, maar dit was een belangrijk punt. Het gaat een andere stad maken van Breda. Wat mij persoonlijk betreft; over tien, twintig, dertig jaar weten mensen niet meer dat een of andere wethouder Meeuwis betrokken was bij dat winkelgebied, maar dat maakt ook niet uit. Dan weten ze wel dat het een goede keuze is geweest.”

Een laatste vraag. Wat ga u doen, deze kerstvakantie?
“Ik ga de vakantie samen met mijn gezin doorbrengen, en vooral veel leuke dingen doen.”