Volgens de wijkraad zijn er te veel huizen die bewoond worden door studenten of migranten. Foto Pepijn Nagtzaam
Volgens de wijkraad zijn er te veel huizen die bewoond worden door studenten of migranten. Foto Pepijn Nagtzaam

Jongerenraad: 'Aandacht voor studentenhuisvesting'

Politiek

BREDA - De Bredase Jongerenraad biedt de leden van de commissie ruimte vanavond een petitie aan waarin ze zich uitspreken voor beter studentenhuisvesting in de stad. De petitie is door meer dan duizend studenten ondertekend.

De studenten willen hiermee aandacht vragen voor het studentenhuisvestingsprobleem in Breda. Ze uiten hun zorgen over de beschikbaarheid en prijs/kwaliteit-verhouding van kamers. In de petitie geven de studenten ook aan te hopen dat de politiek de oprichting van een studentenplatform aanmoedigt om het gesprek met studenten aan te gaan, vertelt Eric Masteling.

“We willen in gesprek met de gemeente over hoe wij als studenten een bijdrage kunnen leveren. Volgens ons moet het aanbod van studentenhuizen beter worden afgestemd op de vraag. Er is meer behoefte aan zelfstandige studentenkamers”, zegt Eric Masteling. “We denken dat studenten een verrijking kunnen en moeten zijn voor Breda. Het beeld van studenten kon in onze ogen een stuk positiever. Dat is ook gelukt door de open dialoog die we bijvoorbeeld op het stadsgesprek gevoerd hebben. Studenten zijn net zo goed slachtoffer van overconcentratie.”

Met de petitie pleiten ze ook voor een studentenhuisvestingscoöperatie. “Veel studenten hebben slechte ervaring met klik-voor-kamers. Het zou prettig zijn als daar een beter platform voor komt. De verhouding tussen vraag en aanbod loopt scheef in Breda”, meent Masteling.

Ook zouden de studenten graag zien dat de gemeenteraad, het college van B&W, de onderwijsinstellingen woningcoöperaties zorgen dat er in het komende jaar (tijdelijke) betaalbare studentenhuisvestingsmogelijkheden gerealiseerd worden. “Dan denken we bijvoorbeeld aan containerwoningen of de ombouw van leegstaande kantoren. De trend die we nu zien is dat veel studenten hun heil in een andere stad zoeken. Het verschil qua prijs, aanbod en wachttijd met een stad als Tilburg is nu nog te groot”, stelt Eric Masteling