D66 met de bus op tour door Breda.
D66 met de bus op tour door Breda.

Campagnekoorts: D66 gaat internationaal

Politiek

BREDA - 19 maart kiest Breda een nieuwe gemeenteraad. Tot die tijd gaan de lokale politici met elkaar verbaal de strijd aan in debatten én proberen ze de Bredanaar te overtuigen van hun standpunten. Campagnekoorts: D66 gaat internationaal, samen met het Stedelijk Gymnasium.

D66 ging donderdag op zoek naar de nieuwe Bredanaar en haakte aan bij een scholierenactie van het Stedelijk Gymnasium. Die hadden in het kader het project Jeugd en Politiek een standje met informatie over alle politieke partijen in Breda bij NHTV.

“Want als je uit de EU komt en ingeschreven staat in de gemeente, dan mag je gewoon stemmen voor de raadsverkiezingen”, vertelt Tim van het Hof van D66. “Vandaar ook dat we een flyer in het Engels hebben gemaakt en ook een deel van ons verkiezingsprogramma hebben vertaald.” Dat stemrecht geldt ook voor inwoners van Breda van buiten de EU, al moeten die wel vijf jaar in de gemeente ingeschreven staan.”

De campagneleider van D66 schat dat enkele honderden nieuwe Bredanaars niet weten dat ze mogen stemmen. Vandaar de actie, samen met kamerlid Vera Bergkamp, onder de noemer ‘Get out To Vote’, waarbij de partij naast de NHTV en ook het station aandeed.

De actie van D66 en die van de scholieren is er op gericht om de opkomst alvast wat op te vijzelen. Het stemrecht voor EU-burgers blijkt namelijk niet zo bekend. “Ik sprak een docent van NHTV en voor hem was het nieuw.”