Afbeelding

Peiling BredaVandaag.nl: CDA grootste in Breda

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, dan zou CDA Breda als grootste partij uit de bus komen. Dat blijkt uit de Politieke Peiling (bekijk uitslag) die BredaVandaag.nl afgelopen week heeft gehouden. Het CDA van lijsttrekker Peter Elbertse zou op 8 zetels komen, tegenover de huidige 6. Ook coalitiepartner D66 groeit. VVD en PvdA krimpen flink, GroenLinks licht.

De coalitie houdt door de groei van het CDA een stevige meerderheid: CDA 8 (+2), VVD 6 (-3), D66 6 (+1) en GroenLinks 3 (-1), samen 23 van de 39 zetels. Opmerkelijk is verder het fikse verlies dat de PvdA volgens deze peiling zou oplopen. De sociaal-democraten zakken van 8 naar 4 zetels. Daarmee zou de partij dan even groot zijn als de SP, die van 3 naar 4 gaat. Ook Leefbaar zou volgens de deelnemers aan deze peiling groeien naar 4 zetels (is nu 1). Trots zou van 1 naar 2 gaan. Breda ‘97 zou van 2 naar 3 groeien.

In totaal vulden bijna 500 bezoekers van BredaVandaag.nl de vragen in. Gevraagd werd ‘Op wie zou u stemmen als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn én op wie heeft u in 2010 gestemd. De laatste vraag hebben we gebruikt als controlemiddel: deze antwoorden en bijbehorende percentages hebben we vergeleken met de werkelijke uitslag van 2010. Op basis daarvan hebben we een correctiefactor gemaakt voor elke partij.

De zetelverdeling is tot stand gekomen na toepassing van de correctiefactor. Als we deze niet zouden toepassen, zou de SP de grootste partij zijn. In vergelijking met de daadwerkelijke uitslag van 2010 kreeg de partij drie keer zoveel stemmen als in werkelijkheid het geval was. Mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de partij zeer actieve leden heeft. Of er actief is opgeroepen deel te nemen aan de peiling, is niet bekend. Bij een vorige peiling deden meerdere partijen dat, nu is dat niet geconstateerd.

VVD, PvdA en D66 kenden veel kleinere afwijkingen. Op de percentages stemmen op deze partijen werd daarom een kleinere correctiefactor toegepast. Omdat het totaal daarmee iets boven de 100 procent kwam, is dit in de omrekening naar de zetelverdeling weer gecorrigeerd. Op die manier blijft het zetelaantal 39.

De daling van VVD en PvdA lijkt vooral te wijten aan de landelijke tendens. Beide partijen doen het in de de landelijke peilingen slecht. Ook daar verliest de PvdA fors, evenals de VVD. Verschil is wel, beide partijen verliezen lokaal minder dan landelijk. Een deel van de kiezers lijkt verschoven naar CDA en de lokale partijen Leefbaar en Breda’97.

De winst van CDA en D66 lijkt aan te geven dat de Bredase bevolking niet afrekent met het coalitiebeleid. Samen met VVD en GroenLinks werd de afgelopen vier jaar fors bezuinigd.

In de peiling van deze maand is de partij BOB (afsplitsing Cees van der Horst van de VVD) niet meegenomen. Deze ontstond tijdens het uitvoeren van de peiling. In een nieuwe poll worden deze partij wel meegenomen.

Bekijk de interactieve uitslag van de peiling
Bekijk de ongecorrigeerde uitslag