Plan Dimensie Vier Heilig Hartkerk.
Plan Dimensie Vier Heilig Hartkerk.

Weg vrij voor restaurant en Health Club Heilig Hartkerk

Economie

ZANDBERG - Een restaurant in het hogere segment, een Health Club, kantoorruimte en een ontmoetingsruimte voor de buurt. Dat is in een notendop wat er het komende jaar in de Heilig Hartkerk moet komen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze week ingestemd met het plan dat Dimensie Vier eind 2012 voor het eerst presenteerde.

28 jaar nadat de Heilig Hartkerk in de Baronielaan aan de eredienst werd onttrokken, lijkt de toekomst van het Rijksmonument daarmee nu eindelijk gewaarborgd. Een half jaar geleden leek het al zover, maar uiteindelijk bleek het nemen van de laatste hobbels langer te duren dan verwacht.

Een van die hobbels was het bisdom. “Dat had een kettingbeding waarin stond dat maximaal tien procent van de kerk gebruikt mocht worden voor horeca”, vertelt wethouder Alfred Arbouw in een toelichting op het besluit. “Daarover hebben we een gesprek gevoerd met de bisschop. Uiteindelijk heeft het bisdom ingestemd onder voorwaarde dat het restaurant blijft, ook in de toekomst. Dat gaan wij bestuursrechtelijk ook borgen.”

Behalve de 1 miljoen euro die Breda in de afgelopen collegeperiode beschikbaar stelde voor restauratie, hoeft Breda verder geen bijdrage te leveren. De gemeente heeft wel toestemming gegeven voor de bouw van 42 energieneutrale appartementen op de plaats waar nu de praktijkschool van het ROC zit. “Dat is belangrijk voor het rondmaken van de businesscase”, verklaart Arbouw. Ook komt er toestemming voor kantoorfunctie, in afwijking van het kantoorbeleid, dat voorziet in concentratie bij het station.

Naast de appartementen en de nieuwe functie van de kerk, die daarmee in zijn geheel behouden blijft, komt er ook een oplossing voor het parkeerprobleem. Onder de appartementen komt een parkeerkelder voor 118 auto’s. “Dat zijn er 39 meer dan volgens de parkeernorm nodig is”, rekent wethouder Akinci voor. “Daarmee komt ook deels een oplossing voor de parkeerproblematiek.”

Akinci is verheugd met het behoud van de kerk. “Het is een van de gaafste exemplaren van bouwwerken van Petrus Johannes van Genk, die als architect voor het bisdom werkte. Het bijzondere zit hem ook in het geheel: het klooster, de parochie en de kerk, waarmee het katholicisme weer zichtbaar was in het stadsbeeld.”

Bij de verbouwing van de kerk wordt rekening gehouden met de omkeerbaarheid. Zo komt er een verdieping in de kerk, die mocht hij niet meer nodig zijn, weer verwijderd kan worden. “De aanpassingen gaan in goed overleg tussen Dimensie Vier en onze afdeling Erfgoed”, aldus Akinci.

De instemming van de gemeente maakt de weg vrij voor Dimensie Vier om het koopcontract met het ROC en eigenaar Woonzorg Nederland te tekenen. Het concept daarvan ligt al geruime tijd klaar. “Dus dat kan snel gaan”, schat Arbouw in.