Tim van den Burg (Braak) en Lotte van de Putte (Clib) op Stek. Selfie Tim van den Burg
Tim van den Burg (Braak) en Lotte van de Putte (Clib) op Stek. Selfie Tim van den Burg

Haveneiland krijgt met Stek unieke kantoorcamping

Economie

BREDA - Een oud vliegtuig, een boot, treinstel of bus omgebouwd naar kantoor of winkel. Zo zien Tim van den Burg van Braak en Lot van de Putte van Clib het voor zich: Stek, een kantoorcamping op het Haveneiland.

Stek krijgt net als de skatehal en Belcrum Beach in elk geval tien jaar de ruimte op het schiereiland bij de Belcrum. De gemeente Breda bestempelde het gebied vorig jaar als plaats waar op een vernieuwende manier met vergunningen omgegaan wordt, zonder dat ellenlange procedures moeten worden doorlopen. Dat maakt de weg vrij voor deze ‘kantoortuin’ van zo’n zesduizend vierkante meter oppervlakte.

“Het moet een unieke stadsbiotoop worden waar creatievelingen kunnen gedijen”, vertelt Van den Burg. De naam Stek sluit daarbij aan. “Stek is natuurlijk ook een nieuwe tak, waaruit iets nieuws groeit.”

Kantoorcamping
Het terrein dat gelegen is achter het kantoor van Clib aan de Veilingkade krijgt gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een toiletgroep. “Zie het als een kantoorcamping, waar op MiniStek tijdelijke kantoren of winkels een plek krijgen en op MaxiStek waar meer permanentere plaatsen zijn”, legt Van den Burg uit. In die eerste categorie kunnen bijvoorbeeld ondernemers uit de evenementensector vallen, die tussen de evenementen in hun rijdende kantoor tijdelijk stekken in Breda.

De huurprijs gaat variëren. “We hebben vijf categorieën, afhankelijk van of je zelf je kantoor of winkel meeneemt, wat je doet en wat je betekent voor de overige gebruikers”, aldus de initiatiefnemers. “Hoe meer je doet, hoe minder je betaalt.”

Vrijplaats met regels
Om te voorkomen dat ‘bewoners’ na een enthousiaste start vervolgens hun winkel of kantoor laten wegrotten, komen er ook ontbindende voorwaarden in de overeenkomst. “Het klinkt misschien als een vrijplaats en zo voelt het ook, maar er zijn zeker wel regels. Het moet een proeftuin worden, met gedreven huurders. Anders wordt het los zand, maar het moet elkaar versterken.”

De eerste semi-permanente bewoners kunnen al snel een plek krijgen, denkt Van den Burg. De eerste belangstelling is er al. “En op 9 april houden we voor de eerste keer een pitch voor ondernemers die zich hier willen vestigen.” Aan de hand van de pitches beoordelen Van den Burg, Van de Putte en Bertwin van Rooijen van de gemeente wie een stek verovert op de kantoorcamping en en wat de huur gaat worden.

Duurzaamheid
Belangrijk onderdeel van Stek is duurzaamheid. “Net als bij Belcrum Beach gaan we voor hergebruik van goederen en gebruik van duurzame energie”, aldus de voorzitter van Braak. “Denk aan zonnepanelen of kleinschalige windenergie.”

Meerwaarde
Hoe Stek zich ontwikkelt? “Dat hangt van de aanmeldingen af. Wij gaan dat niet sturen”, licht Van de Putte toe. Creatievelingen, ondernemers in duurzaamheid. “Een van de geïnteresseerden is een bedrijf dat lokaal voedsel wil gaan verkopen, maar ook Kunstroof heeft interesse getoond”, weet Van den Burg. “De huurders moeten in elk geval een meerwaarde hebben voor het Haveneiland.”