foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Corporaties herkennen zich niet in zorgen SP om leegstand

Politiek

BREDA - De SP trekt aan de alarmbel over sociale huurwoningen. Vanuit ‘diverse kanalen’ heeft de partij vernomen dat er veel huurwoningen al langer dan zes maanden leeg staan. De partij heeft daar vragen over gesteld aan het college van B&W. Navraag bij de corporaties leert dat die het anders zien.

Volgens de SP is één van de redenen voor de leegstand vertraging van benodigde onderhoudswerkzaamheden. De aannemer die de werkzaamheden zou uitvoeren zou het druk hebben. Raar, vindt de SP, die opmerkt dat er momenteel dertigduizend mensen ingeschreven staan die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Achtduizend van hen zijn dat met spoed. De SP vraagt het college om actie.

'98,4 procent van de woningen verhuurd'
Directeur Harry Reininga van AlleeWonen kijkt vreemd op van de woorden van de SP. "Er staan altijd een paar woningen leeg, dat noemen we frictieleegstand. Soms moet er nog iets gebeuren voordat een nieuwe huurder erin kan. Het komt ook voor dat een woning niet wordt aangenomen door de eerste op de lijst. Dat kan. Maar veel leegstand? Juist niet."

AlleeWonen heeft ongeveer negenduizend woningen in Breda. Intern wordt een norm van twee procent leegstand gehanteerd. "We zitten nu al geruime tijd daaronder, momenteel op 1,6. Dat houdt in dat 98,4 procent van onze woningen gewoon netjes verhuurd is, wat mij een uitstekend resultaat lijkt. Ik zou het fijner vinden als de SP bij dit soort dingen van tevoren even bij ons langs komt. Nu komt dit opeens uit de lucht vallen", zegt Reininga.

'Wij hebben juist heel weinig leegstand'

Een woordvoerder van WonenBreburg geeft aan dat die corporatie juist weinig leegstand heeft. “Wij vinden een norm van vijf procent leegstand acceptabel. Dat is nu twee procent, dus volgens mij doen we het best goed.” De corporatie heeft ongeveer tienduizend sociale huurwoningen in de stad. Tweehonderd daarvan zijn op dit moment leeg.

Ook Laurentius geeft aan zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Volgens de corporatie valt het bij hen absoluut mee. “Een grote leegstand is in ieder geval niet iets dat bij ons voorkomt”, zegt een woordvoerder.

Een verklaring is wellicht te vinden in de manier waarop naar de cijfers gekeken wordt. Voor de SP, of de mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning, kan een leegstand van enkele honderden woningen gezien worden als veel. Voor de woningcorporaties is dit slechts een fractie van hun totaal aantal woningen.