foto Raymond Tillieu
foto Raymond Tillieu

‘Nieuwe busstation wordt ook wennen voor chauffeurs’

Algemeen

BREDA - OV-reizigers moeten in het weekend van 6 en 7 september wellicht een paar keer kijken voordat ze in het nieuwe centraal station van Breda de goede weg naar hun bestemming hebben gevonden. Dat geldt ook voor de buschauffeurs, die vanaf zondag 7 september hun weg moeten zien te vinden in het nieuwe station.

“We zijn bezig het personeel bij te praten”, vertelt Veolia-woordvoerder Piet van den Bosch. Dat is nodig, want de 350 tot 400 chauffeurs moeten weten hoe ze hun routes moeten rijden. “En waar moet je mensen laten uitstappen als de halte bezet is, waar kun je parkeren bij een pauze, wat er komt op je display komt te staan als je het station inrijdt.”

Het zijn niet alleen zaken die ook belangrijk zijn voor de reizigers, maar ook triviale zaken voor de chauffeurs. “Hoe kom ik bij de kantine, waar zijn de personeelstoiletten”, vertelt Van den Bosch. “Het is niet alleen wennen voor de reizigers, maar ook voor de chauffeurs.”      

Inmiddels zijn er in Breda drie bijeenkomsten geweest voor het personeel en staan er gepland voor Oosterhout en Roosendaal, van waaruit eveneens op Breda gereden wordt. Eind augustus wordt nieuwe software in de bussen geladen met de veranderde routes en haltes. “Die wordt getest en wordt dan automatisch 7 september actief.”

Om de chauffeurs vast een beetje te laten wennen staan er ook excursies gepland naar het nieuwe station. Ook gaan de chuaffeurs al voor de opening voor een testrit het station in. Iedere chauffeur krijgt een instructiepakket waarin deels ook de informatie zit die reizigers krijgen. Uiteraard zijn er ook verschillen. Zo staan aanwijzingen voor wie er voorrang heeft als er twee bussen gelijktijdig vertrekken.

Het busstation is vanaf 7 september toegankelijk vanaf de Belcrumzijde. Treinreizigers kunnen vanuit de nieuwe passage naar de busperrons.