Afbeelding

Breda viert 70 jaar bevrijding met documentaires, fakkeltocht, concerten

Algemeen

BREDA - Breda viert op 25 en 26 oktober met talloze activiteiten dat het 70 jaar geleden door de eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek werd bevrijd.

Volgens de gemeente en het organiserende comité is het een gedenkwaardig lustrum. “Niet alleen omdat onze stad haar vrijheid aan de Poolse strijders te danken heeft, maar ook omdat dit wellicht het laatste lustrum is waarbij oud-strijders en andere direct betrokkenen gezien hun leeftijd aanwezig kunnen zijn.”

Tijdens het feestweekend is er onder meer aandacht voor kunst, muziek, film, lezingen, wandelingen, fietstochten en tentoonstellingen. Voor het  programma in oktober heeft het Nationale Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (het V-fonds) een bedrag toegekend van € 50.000,-. De Gemeente Breda stelde hetzelfde bedrag beschikbaar.

Voor het weekend is er tijdens de Singelloop al aandacht voor de bevrijding.  Acht Poolse militairen lopen op uitnodiging van de organisatie mee aan de 10 kilometer.

Op 12 oktober wordt er om 12.30 uur op de Duivelsburg door  burgemeester Van der Velden een plaquette onthuld. Zes dagen later, op 18 oktober zijn er Bevrijdingsfietstochten onder begeleiding van fietsgidsen van het Gilde de Baronie van Breda en door Generaal Maczekmuseum te Breda. Die fietstochten zijn er ook op 23 oktober.

In het Chassé is er op 22 oktober een bevrijdingsconcert verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Chassé Cinema vertoond van 23 tot en met 29 oktober verschillende films die te maken hebben met de bevrijding door de Polen. Daarnaast worden op andere momenten ook documentaires en films vertoond, zijn er concerten, kerkdiensten en exposities.

Verder in het herdenkingsweekend een fakkeltocht van lopers van Sprint van Antwerpen naar Breda. Het volledige programma staat op de speciale herdenkingswebsite.