Landbouwgrond links, ecologische verbindingszone rechts.
Landbouwgrond links, ecologische verbindingszone rechts.

CDA: onkruid op gemeentegrond geeft boeren overlast

Economie

BREDA -  Het CDA heeft vragen gesteld over de manier waarop de gemeente omgaat met de ecologische verbindingszones. Deze groene stroken zijn bedoeld om verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden, maar zouden schadelijk zijn voor het omliggende land van boeren.

Het onkruid in deze groenstroken zou pas gesnoeid worden nadat het bloei heeft gestaan. Hierdoor worden de omliggende akkers en graslanden ook bevrucht met zaden van onder andere de zuring, de distel en de brandnetel. Het verwijderen van het onkruid zou boeren nu zo’n 300 euro per hectare kosten per jaar.

CDA-raadslid Basile Lemaire heeft een aantal boeren in het gebied bezocht. Volgens hem zijn de agrarisch ondernemers best bereid om mee te denken aan een oplossing die voor iedereen gunstig is. Het liefst willen ze toestemming krijgen om de verbindingszones zelf te maaien. “De overheid grijpt, met alle goede bedoelingen, in maar het onkruid heeft nu vrij spel. Dat zijn toch niet de plantensoorten die we willen beschermen.”

Het CDA wil nu weten of het college ook vindt dat de ecologische verbindingszone niet bedoeld zijn voor de groei van onkruid en of het in overleg wil met de boeren voor het zoeken naar een goede oplossing.