Afbeelding
stadsfotograaf

Japanse dienstmeisjes, krabbelende muizen en zeikerige koffiejuffrouws tijdens het Stripfestival in Breda

Cultuur

BREDA - Dat de Strips allang niet meer alleen voor kinderen zijn, bewijst het Stripfestival in Breda. Het overgrote gedeelte van het publiek bestaat uit mannen van middelbare leeftijd, vaak met een rugzakje om en een paar net gekochte stripboeken in de hand. Met gebogen hoofd lopen ze langs de stands, vaak op zoek naar dat ene bijzondere exemplaar.

Watervliegtuig
Ook Nijs de Braven zit geknield te bladeren in een doos met strips. Hij heeft al een paar comics gevonden waar hij al een tijdje naar zocht, zoals een strip van Baard en Kalen en een oude editie van Dupius avonturen. Een voorkeur voor een bepaald genre heeft hij niet. “Ik verzamel alles, al sinds mijn tiende levensjaar toen ik voor het eerst een strip las”, zegt de gepensioneerde Braven. Het meest trots is Braven op zijn complete Dagobert Duck collectie. “Helemaal compleet en allemaal eerste druk. Dat is inderdaad een vermogen waard, tenminste wat een gek er voor geeft.”

Iets verderop zijn de tekenaars van Harry Dickson bezig met een prent. Elke bezoeker die een strip van hen koopt krijgt hierbij een tekening naar keuze. De inkleurder legt net de laatste hand aan het portret van een piloot. “Eigenlijk wilde ik een watervliegtuig, maar dat kostte teveel tijd. Het moet ook niet te gek worden natuurlijk”, zegt de koper die voor de stand zijn tekening nauwkeurig in de gaten houdt.

Turfschip van Breda
Bij de Eppo-stand zijn ook tekenaars bezig, maar dan met het uitdelen van handtekeningen. Doordat alle tekenaars naast elkaar zitten kan je aan de lengte van de rij zien wie het meest populair is. Zaterdagmiddag blijkt het Jorg de Vos te zijn, bekend van de stripreeks Storm. Ook Geronimo Stilton heeft een stand tegenover de Eppo. Zijn pluizige muizenpootjes blijken prima in staat om krabbels te zetten.

Iets verderop vinden we de oude bekende van de Spaansche Brabander. De verkoop van het stripboek over het Turfschip van Breda gaat boven verwachting goed. “Het loopt storm, mensen zijn blijkbaar blij dat na 300 jaar het verhaal eindelijk goed is opgeschreven”, zegt Robert Defilet opgewekt. Over een tweede stripverhaal over de geschiedenis van Breda kan hij nog niet teveel zeggen. Wel dat ze in contact zijn met scholen die de commic wellicht als lesmateriaal willen gebruiken.

Ghostbusters
Naast stripliefhebbers trekt de beurs ook een hoop cosplayers aan. Zo lopen er ridders rond en een rozeharig meisje in een Japans dienstmeisjeskostuum. Ironman vraagt aan Nightwing of hij samen op de foto wil. Iets dat na het verhelpen van wat technische problemen aan de telefoon ook lukt. Op de eerste verdieping zijn weer een stel Ghostbusters te vinden, die bewapend met Proton packs het theater spookvrij houden.

“We zijn hier vooral om de Ghostbusters te promoten. Daar bestaat wel een strip van, maar is in eerste plaats natuurlijk een film”, legt de Peter Venkman van de groep uit. De groep zegt voornamelijk positieve reacties te krijgen op hun verkleedpartij. “Behalve de koffiejuffrouw, die vroeg of we niet goed snik waren. Waarschijnlijk komt dat door een generatiekloof, dan drinken we maar geen koffie.”

Op de eerste verdieping is ook de plek waar je binnen tien minuten een mangapotret van jezelf kan laten maken. Het eerdergenoemde Japanse dienstmeisje met de roze haren wordt door een manga-tekenaar onder handen genomen. Dat lijkt misschien wat dubbelop, maar niemand schijnt zich dat te deren. Want hoe verschillend de verhalen en de mensen die ze kopen ook zijn, het is de liefde voor het beeldverhaal die hen bindt tijdens het Stripfestival in het Chassé Theater van Breda. 

Bekijk de Foto's van het Stripfestival in het fotoalbum.