Kippen en hanen in Valkenberg. foto Ivo van Stiphout
Kippen en hanen in Valkenberg. foto Ivo van Stiphout

Nieuw geval vogelgriep: kinderboerderijen opnieuw dicht

Algemeen

BREDA - Een nieuw geval van vogelgriep zorgt ervoor dat de kinderboerderijen in het land een nieuwe periode dicht moeten blijven. Sinds donderdag 14.00 uur moeten ook de Bredase kinderboerderijen opnieuw 72 uur dicht blijven. Dat betekent dat als er geen nieuw geval wordt geconstateerd de boerderijen zondag na 14.00 uur weer open mogen.

Eerder gold al een zogenoemde standstill van 72 uur vanwege de in Hekendorp geconstateerde vogelgriep. Deze periode liep woensdagmiddag af. Het gaat om een verplichte maatregel, aldus de woordvoerder van de de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN). 

Ook de Bredase kinderboerderijen De Sik, Parkhoeve, Wolfslaar en Zandberg moeten om deze reden dicht.  Overigens is bij geen enkele kinderboerderij vogelgriep aangetroffen. 

De periode van 72 uur is nodig nadat is vastgesteld dat de eerdere vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp zeer besmettelijk bleek voor vogels. Voor kippen is deze variant dodelijk. Deze variant van de vogelgriep is van dier op mens overdraagbaar. "Daarom moeten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen", aldus de vereniging op haar website. "Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen."