Afbeelding
Freek de Swart

Voorzitter ZLTO Breda over bestemmingsplan Buitengebied Zuid: Gemeente, houd uw rug recht

Politiek

OPINIE-  Op 4 december behandelt de gemeenteraad het bestemmingsplan Buitengebied Zuid. Onder druk van een kleine groep bewoners lijkt de Bredase politiek een knieval te maken. Zorgvuldig en weloverwogen beleid ten aanzien van het buitengebied van nog geen jaar oud, lijkt men opeens los te laten. Dat stelt Remco Beekers, voorzitter ZLTO Breda, in dit opinieartikel.

Unaniem
De samenwerking tussen agrariërs, gemeente, burgers en milieugroeperingen in het buitengebied verloopt voorspoedig. Dit was goed te merken bij het bestemmingsplan voor Buitengebied Noord, vorig jaar. Er zijn toen in goed overleg duidelijke afspraken gemaakt en vastgelegd in het bestemmingsplan voor dat gebied. Dat plan, afkomstig van de toenmalige coalitie van VVD, D66, CDA en GroenLinks, werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Eén van de afspraken ging over het huisvesten van seizoensarbeiders. Agrariërs moeten een vergunning aanvragen, aan strenge eisen voldoen en mogen dan maximaal 40 arbeiders tijdelijk huisvesten. Wil je er meer, dan gelden er nog strengere eisen en regels en is er alsnog een maximum van 120 arbeiders.

Rekening houden
Met instemming van iedereen was dit destijds goed geregeld. Dat Bredase agrariërs serieus met de regels voor seizoensarbeid mee omgaan, is niet verwonderlijk. Niemand wil problemen met zijn omgeving en je wilt als agrariër natuurlijk ook je vergunning niet kwijt. In de hele regio hebben dergelijke huisvestingsafspraken geleid tot menswaardiger en veiliger wonen voor arbeiders en eliminatie van de overlast in de omgeving.

Er zijn geen problemen, ook niet wanneer er meer dan 40 arbeiders gehuisvest zijn. Al kunnen wij ons best voorstellen dat mensen nerveus worden van tijdelijk zoveel extra mensen in de buurt. Daar moeten agrariërs ook rekening mee houden.

Criminelen & Racisten
Wat we wel heel kwalijk vinden, is dat de seizoensarbeiders worden afgeschilderd als criminelen. Deze mensen werken zes dagen per week op het land. Als ze vrij zijn, rusten ze. En natuurlijk zijn er criminelen in het buitengebied, en hier zitten ook bendes uit het Oostblok tussen. Burgers, maar agrariërs evenzo goed, hebben daar overlast van. Maar dit gaat om hele andere mensen! Politiegegevens laten zien dat dit niet de seizoensarbeiders zijn! Niet alle 38 miljoen Polen zijn natuurlijk criminelen. Maar helaas komt het sommige mensen net even te goed uit om dat wel zo voor te stellen.

Met ontsteltenis hebben we tijdens de Commissievergadering Ruimte van 18 november jl. insprekers moeten aanhoren met bijna racistische, anti-Poolse motieven. Tijdens deze Commissievergadering lieten meer partijen doorschemeren de eigen keuzes en beslissingen van een jaar geleden los te laten. Zonder rationele argumenten sloot GroenLinks zich aan bij het maximum van 40.

VVD
Onze grootste verbazing betrof de VVD. Het maximum van 120 arbeiders is destijds vooral het werk geweest van toenmalig VVD-wethouder Alfred Arbouw. De VVD-fractie van destijds had zich daar ook hard voor gemaakt, vanwege het belang van ondernemend Breda. Maar ‘opeens’ is, zonder duidelijke overwegingen, de huidige VVD-fractie er niet langer van overtuigd. Ook de VVD heeft nu oren naar een maximum van 40. D66 had al eerder laten blijken het eerdere standpunt los te willen laten.

Als ZLTO slaan we de gebeurtenissen met verbazing gade. Is het zorgvuldig overeengekomen compromis van vorig jaar, waarin de ondernemersbelangen van de agrarische sector nog wel meewogen, door de angsten en emoties van een kleine groep mensen opeens niets meer waard?

Duurzaam ondernemerschap
Natuurlijk moet overlast worden beperkt en moeten agrariërs daar aan meewerken. Handhaving hoort daarbij. Blijft een agrariër in overtreding, trek dan z’n vergunning in. Die mogelijkheden zijn er. Misbruik alstublieft een bestemmingsplan niet als compensatie voor een gebrek aan gemeentelijke handhaving. U pakt daar de verkeerde mensen mee. U verstikt het duurzame ondernemerschap in het buitengebied.

Onze leden, en niet alleen in Buitengebied Zuid, maken zich zorgen om deze wispelturigheid van de Bredase politiek. Men vreest dat dit wel eens een voorteken kan zijn van verdere afbraak van afspraken in een gemeente die toch al ongekend zware eisen stelt aan land- en tuinbouwers.

Laat ook een lokale twist, in dit geval geen reden zijn een heel plan of zorgvuldig tot stand gekomen regeling te laten vallen. Gemeente, wees alstublieft consistent in uw beleid. Wees een betrouwbare partner voor ondernemend Breda. Houd alstublieft uw rug recht.

Dit artikel verwoordt de mening van Remco Beekers, voorzitter  ZLTO Breda.