De Staat
De Staat

Tom uit Breda maakt clip voor De Staat

Cultuur

BREDA - De Nijmeegse band De Staat heeft een nieuw album uitgebracht: Vinticious Versions. Het bevat dezelfde nummers die ook op het album I_CON stonden, maar dan net iets anders. Op facebook riep de band fans op om videoclips te maken voor dit nieuwe album, alle acht nummers krijgen een eigen video. De Bredase ontwerper Tom Gudde is een van de gelukkigen die een video heeft mogen maken.

Waarom heb je meegedaan aan de wedstrijd?
“Op facebook kwam een bericht voorbij van De Staat. Het was een soort wedstrijd en de beste clip kwam bij het nummer. Ik ben erg fan van die band dus ik dacht, dat is gaaf. Waarom niet? Daarnaast studeer ik ook nog mediavormgeving, dat kwam ook goed uit.”

Waren er veel inzendingen?
“Je kon zelf kiezen voor welk nummer je een clip wilde maken. Ik koos voor Down Town. Hoeveel inzendingen er waren weet ik niet. Wel weet ik dat er bij Down Town twee hele goede waren, waaronder die van mij. Dat is wel een compliment om te horen.”

Hoe heb je de clip gemaakt?
“De clip heb ik gemaakt met verschillende edit-programma’s. Ik heb veel plaatjes van internet en stripboeken verzameld die bij de muziek pasten. Daar heb ik wat bewegingen en gave belichtingen bijgedaan. Het zijn dus allemaal plaatjes waar ik een animatie van gemaakt heb.”

Hoelang heb je erover gedaan?
“De timing was erg slecht, ik had het namelijk super druk die periode. Het kwam dus niet handig uit, maar ik wilde het echt graag. In totaal heb ik er vier weekenden aan besteed. Je kan gelukkig ook wel zien dat ik het niet afgeraffeld heb. En het was het waard, want ik heb gewonnen.”

Wat was je inspiratie?
“Ik hou erg veel van de noir-stijl. Daar haal ik mijn inspiratie vandaan, verder haal ik inspiratie uit films. Mijn clip werd bijvoorbeeld door verschillende sites vergeleken met films van Tarantino. Dat is wel een compliment, want dat zijn goede films. Ook de muziek heeft meegeholpen, door de tekst kon ik ook met mijn video een verhaal vertellen.”

Heb je al veel aandacht gehad met de clip?
“Ja, ik kreeg veel berichten op facebook van mensen die ik niet ken, dat ze het een toffe video vinden. Ik speel zelf in een band, en ook in die scene kreeg ik veel complimenten. Sommige bands hebben mij zelfs gevraagd om een clip voor hen te maken. “

Wat vind je van het nieuwe album van De Staat?
“Ik vind het heel dapper wat ze gedaan hebben. Helaas heb ik nog niet alles kunnen luisteren, de LP die ik ook gewonnen heb, komt binnenkort binnen. Sommige nummers komen veel beter tot hun recht, de teksten komen mooier uit. Down Town is hier een goed voorbeeld van. Input Source Select is ook super tof gemaakt. Er zijn ook nummers waarvan ik denk, dat is zonde, deze kwam op I_CON veel beter uit.”

Zelf speel je ook in band, There There. Denk je dat dit een positief effect heeft? Of dat je misschien in het voorprogramma zou mogen staan?
“Nou dat denk ik niet. Ik ga ze binnenkort wel ontmoeten, maar ik ga daar niet heen met het idee dat ik mijn band ga promoten. Maar ik zal eerlijk zijn, het voorprogramma van De Staat, dat zou fantastisch zijn.”

Denk je dat je vaker clips voor De Staat mag maken?
“Ik zou het graag willen, maar wel als ik dan als tegenprestatie in het voorprogramma sta!”

Voor de video klik hier.