De cast van Warhorse hielp loco-burgemeester Bergkamp met het aansteken van de lichtjes van de kerstboom op de Grote Markt.
De cast van Warhorse hielp loco-burgemeester Bergkamp met het aansteken van de lichtjes van de kerstboom op de Grote Markt. Stadsfotograaf Breda

War Horse op de Grote Markt in Breda (foto's)

Cultuur

BREDA - Alsof een echt paard loco burgemeester Bob Bergkamp en Chassé-directeur Cees Langeveld kwam assisteren bij het ontsteken van de lichtjes van de kerstboom op de Grote Markt.

De luxe vrachtwagen met paarden bevatte echter geen echte viervoeters, maar een paard gespeeld door acteurs uit de kast van War Horse. Rond half zes waren zijn op de Grote Markt. Daar gaven zij een voorproefje van de voorstelling die al jaren succesvol is in Engeland en die ook de afgelopen maanden in Carré  volle zalen trok. Dus kwam het paard aan de hand van zijn begeleider uit de truck en trappelde richting boom, de toeschouwers met open mond in verbazing achter latend.

In totaal zijn er vanaf deze week 30 voorstellingen van War Horse in Breda, tot januari en daarna nog eens in de lente. Daarmee is het meteen de meest succesvolle productie in de geschiedenis van het theater.

De voorstelling War Horse gaat over Albert en zijn vriendschap met zijn paard Joey. De band tussen de twee wordt verbroken als Joey wordt verkocht aan de cavalerie van het Britse Leger en naar Frankrijk versleept wordt vanwege de Eerste Wereldoorlog. Albert begint aan een gevaarlijke missie om zijn paard Joey terug te vinden.

War Horse ging in 2007 al in premiere in London. Wereldwijd is het poppentheater al meer dan 5 miljoen theaterbezoekers bezocht. Deze Broadway productie heeft  Tony Awars gewonnen. De productie draait nu ook in Australie, Noord-Amerika en in Berlijn. In Nederland ging War Horse op 14 juni in Amsterdam in Premiere.

Breda proefde donderdagavond op de Grote Markt al even van het spektakel. En genoot, van het spel en natuurlijk van de kerstsfeer, na het ontsteken van de lichtjes. Dat leverde prachtige plaatjes op: te zien in het fotoalbum.